8. joulukuuta 2023

Gluteeniton tumma leipä

Huomasin kaupan jauhohyllyllä minulle uudennäköisen jauhopaketin.
Erityisesti siinä olleet sanat 
gluteeniton ja tumma 
saivat mielenkiintoni heräämään. 

Josko siitä saisin tehtyä tummaa leipää, 
joka vaikuttaisi rukiiselta?
Ruisleipä on nimittäin se,  
jota mieheni jäi kaipaamaan,
gluteenittoman ruokavalion myötä.

Tuon Viljatuotteen tumman jauhoseoksen kyljestä löytyi 
 kätevä ohje tummien leipien leipomiseen.
Taikinaan tulee ns. juuri,
joka antaa leipään oman sävynsä ja makoisan lopputuleman.






Kaksinkertaisesta taikinasta tuli neljä leipää.
Jatkojalostin ohjetta halkaisemalla paistamani leivät 
ja pistämällä ne vielä hetkeksi uuniin.

Saimme makoistaa jälkiuunileipää,
joka oli meidän mielestä kyllä kuin revittyä ruisleipää.

On niin mukava löytää uusia jauhoja ja reseptejä 
gluteenittomaan  ja vehnättömään leivontaan.
Vaihtelu virkistää niin leipojaa kuin leipomusten syöjääkin. 

Ja kyllähän gluteenittomien leipien leipominen kannattaakin.
Näille leiville tuli alle euron kappalehinta!




Luulenpa, 
että tämä leipä saattaa maistua joulun aikaan 
kinkunviipaleen ja lohisiivun kanssa aika herkulle.
Jemmasinkin jo muutaman jauholaatikon,
että ei ainakaan jauhosta leipominen jää kiinni!

~~~♥~~~

Joulukuun 8.päivä.
Joulu joutuu.
Omalla kohdalla joulutunnelma on tuntunut nousevan hitaammin ja 
matalammalla volyymillä kuin ennemmin,
mutta  kuitenkin nousujohteisesti.

Huomenna menemme tervehtimään äitiä.
Luulen, että siellä lapsuuden joulumuistoissa 
joulumieli viimeistään herää.


~~~♥~~~


Ihanan leppoisaa viikonloppua
ja mukavia jouluvalmisteluja Sinulle!


















 

7 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Tätä leipää voisin kokeilla itsekin tehdä 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aina parasta kuultavaa, että joku saa vinkin! Ois kiva kuulla tykkäsitkö!

      Poista
  2. Näyttääkin herkulliselta! Ja nam, tuohon päälle juustoa ja kinkkusiivero. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulen, että tämä on nyt hyvä ruisleivän korvike!

      Poista
  3. Onpas ihanaa. Heti käyn ostamassa. En ole gluteenikkona syönyt muuta kuin gluteenitonta näkkäriä ja tattarilimppua monta vuotta. Kiitos vinkistä (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, olipa aivan huippu juttu, että sain vinkata sinulle tämän ohjeen ja hyvän leivän! <3
      Olisipa kiva kuulla, että maistuiko se sinulle!

      Poista
  4. Kiitos jauhovinkistä - pitääpä hakea nurkkiinsa. Olen ollut viljattomalla ruokavaliolla pian pari vuotta. Leipä muuttui kaaliksi - mutta vaihteeksi voisi kokeilla jotain "itselleenkin" - leipoa tykkään kyllä, syöjiä kun riittää ja koskaan en ole ollut itse leipomusteni perään - mulle riittää se tekemisen ilo ja tuoksu.

    VastaaPoista