28. joulukuuta 2019

Vanhanajan lihapiirakka


Joulun pyhät on taas vietetty
ja jouluherkkuja on syöty tämän vuoden kiintiö täyteen.
On taas suosiolla kevyempien ja arkisempien ruokien aika.

Minulla alkoi tehdä mieli vanhanajan lihapiirakkaa, 
jota teimme "ennen vanhaan" voitaikinalevystä kaulittuun pohjaan.


Tein vanhanajan lihapiirakkaohjeen mukaan iltapalapiirakkaa.
Piirakkaan tuli perusaineksia ja se oli näppärä leipaista. 
Lopputulos on kevyt ja rasvaton;
 pikemminkin täytteen kuori on leipämäinen.

Olen leiponut piirakkaa nyt kolmena iltana.
Ohjeen edellä kyllä kehuttiin, että "piirakasta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi",
mutta meillä ei niin ole käynyt. ;)

Piirakka maistui niin pienille kuin isoillekin.
Puolitoistavuotias pojan vesselikin oli kiivennyt pöydälle
ja tuumasi piirakanpala kädessään, että "tämä on hyvää".


Jätin meidän piirakasta smetanan pois,
niin maidottomatkin saivat syödä samaa piirakkaa.
Lisäsin haarukalla hienonnettua, keitettyä kananmunaa täytteeseen
niin kuin siinä lapsuuden lihapiirakassakin oli.

Tänään tein myös yhden peltillisen gluteenittomana Semper-jauhoista
ja sekin onnistui hyvin.
Gluteeniton taikina on hapraampaa,
niinpä kaulin sekä alapohjan että päällisen kostutetulla pöydällä leivinpaperin päällä.
Paperilta oli kätevä "kipata" kansi täytteen päälle.


Vanhanajan lihapiirakalla uuteen vuoteen ja uudelle vuosikymmenelle!



12 kommenttia:

  1. Äitini teki aina lihapiirakoita,itse en ole koskaan tehnyt,voisihan sitä kokeilla tehdä,mut mulla ei onnistu mikään.Oliko ohje sinulla?
    Aikoinaan kun asuin Joensuussa,niin aina piti kiskalta ostaa lihapiirakka,se oli mun bravurini, vähän se jatkuu täälläkin turus.Hyvää sunnuntaita vesisateen keskeltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmilla tuntuu olevan muistoja äitien lihapiirakoista. <3

      Tuossa postauksessa löytyy ohje kohdasta "Tein vanhanajan lihapiirakkaohjeen mukaan" näpsäyttämällä kahta keskimmäistä sanaa noista. Kokeilepa! Aika helppo ohje on!

      Poista
  2. It looks very tasty. A valuable recipe.
    Hugs and greetings from cold, rainy Poland.
    Lucja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lucja,
      my mother baked pies like this in my childhood. <3
      There it is windy and rainy today. Yesterday it vas 15 degrees below zero.

      A hope you nice end of this year. <3

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Vähän erilaista herkkua tämä näiden joulujuttujen jälkeen.
      Mukavaa loppuvuotta Sinulle! <3

      Poista
  4. Tämmöstä meilläkin usein entivanhaan tehtiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku Akka,
      eikö ole hauska, kun aletaan jo muistella menneitä ja entisvanhoja juttuja. ;)

      Poista
  5. Minäkin oon tehny voi- tai lehtitaikinasta. Tuo taisi olla hieman erilainen ohje. Kävin nappaamassa sen talteen. Smetanaakaan en muista koskaan laittaneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin tuntuu, että voi- ja torttutaikinakiintiö on tällä erää täysi. Kiva, että löytyi tällainen kevyempi vaihtoehto! :)

      Poista
  6. No meillä tehtiin ihan vaan tuulesta temmattua piirakkaa, kun kalkkunarullamme mureni käsissä yrittäessämme siivuttaa sitä. Valmista torttutaikinaa alle ja ylle ja väliin siis koko kalkkunarulla murennettuna sekä aatosta jäänyt riisipuuro ja ripaus mausteita. Hyvin meni kaupaksi ja saatiin hyödynnettyä ruuanjämät:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo "tuulesta temmattu piirakka" onkin tosi kuvaava nimitys tuollaiselle "ruokahävikki nolla" piirakalle. :)
      Rohkeasti pitäisi vaan kokeilla ja soveltaa. Kokeilemallahan ne reseptitkin ovat syntyneet! :)
      Hyvä Sinä! <3

      Poista