5. joulukuuta 2019

Tasavallan toscakakku

Joskus tekee kovasti mieli jotakin hyvää
ja tänään oli sellainen päivä.

On itsenäisyyspäivän aatto.
Muistin reseptilokerosta putkahti mieleeni 
Tasavallan toscakakku,
joka on aikoinaan ollut  Arabialaisen maustekakun kanssa 
toinen perinteinen lapsuuden joulujen leivonnainen.

Toscakakku sopikin  hyvin tähän päivään jouluperinteen ja reseptin nimen  puolesta.


Tasavallan toscakakku

2 munaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoa (tai Semperin gluteenittomia jauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
125 g voita sulatettuna

1. Munat ja sokeri vatkataan.
2. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään.
3. Seos lisätään vuorotellen maidon ja sulatetun voin kanssa taikinaan kevyesti sekoittaen.
4. Kaadetaan irtopohjavuokaan (21 cm halkaisija) .
5.Paistetaan 200 asteessa 20 min. uunin alatasolla.

~~~~

Kuorrutus:
50 g voita
70 g mantelirouhetta tai -lastuja
1 dl sokeria
0,5 dl kermaa
1 rkl vehnä- tai gluteenittomia jauhoja

1.Kuorrutusaineet kiehautetaan keskenään
2.Levitetään puolikypsän pohjan päälle.
3.Paistetaan uunin yläosassa 250 asteessa n.8-10 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.


Tämän " suunmyötäisen" leivonnaisen luotto-ohjeen  olen leikannut talteen 
80-luvulla lehden voimainoksesta. 

Täytyy sanoa, että sen kerran kun leipoo, kannattaa leipoa voilla.
Kyllä sen maussa huomaa!
Ja gluteenittomana pohjasta tuli jotenkin erityisen pehmeä ja maukas.


Tämä on taas yksi näitä minun lapsuuden juttuja,
 ihania makumuistoja ja mieluisia herkkujani. 
Tallessa täällä muistoksi  itselleni, lapsilleni, lapsenlapsilleni.

Isänikin tykkäsi tästä herkusta,
jota äiti teki juhlaan aina uunipeltillisen.
Saan korviini muiston, kun isä kysyy:
"Oliko sitä moskakakkua enää?"

Leivonnaisia säilytettiin kellarissa voipaperin ja liinan alla.
Ja joululeivonnaistarjottimella oli sen seitsemää sorttia herkkuja:
pullapoikia, tummaa- ja vaaleaa maustekakkua, joulutorttuja, toscakakkua, 
sekä vaaleat ja ruskeat piparkakut.
Oi, niitä aikoja! <3









8 kommenttia:

  1. Minä tein toskapiirakkaa viime viikoloppuna. On se kyllä niin hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toscapiirakka on kyllä herkkua. Kun harvakseltaan sitä leipoo, maku tuntuu aina aivan ruhtinaallisen hyvälle. :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Siitä onkin jo aikaa, kun viimeksi leivoin toscakakkua. Se on herkkua!
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! <3
      Toscakakussa on kyllä maut kohdillaan. Varsinkin voihin leivotussa!

      Poista
  3. I don't know this cake. It looks delicious, baked on a Christmas table.
    Hugs and greetings:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. There is crushed almond on the cake.
      It is very delicious.
      I bake this cake in christman and when we have partien in our family.
      All good to you! <3

      Poista
  4. Voi nam kun tuo piirakka näyttää herkulliselta:) Hyvää itsenäisyyspäivää💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää ja maistuu herkulta! ;)
      Vie melkeinpä kielen mennessään!

      Poista