12. maaliskuuta 2020

Broileriviillokkia ja -keittoa

Se on mielenkiintoista, 
miten ruoanlaitossa -niin kuin leivonnassakin-
joku hyvä herkku saattaa jäädä pitkäksi aikaakin unholaan.

Löysin joskus 1980 -luvun alussa Helsingin Sanomien ruokasivuilta
ohjeen kanaviillokin valmistamiseen kokonaisesta pakastekanasta.
Kotonani ei kanaa ja broileria koskaan syöty
ja ko. ruoka oli minulle silloin aivan uusi tuttavuus.

Hyödynsimme tuota ohjetta aikoinaan paljon.
Teimme ko.ohjeen mukaan viillokin
ja siitä jäi lihaa vielä keittovärkiksikin.

Vastikään ruokalistaa ja -ostoksia miettiessämme palauttelimme mieliin,
minkälaisia ruokia olemme laittaneet joskus.

Silloin tuli mieleen nämä kanaruoat ja 
heti seuraavalla kauppareissulla siirtyikin kaupan pakastealtaasta kanojen sijasta lihaisempia broilereita kotipakkaseen odottamaan sopivaa ruoanlaittohetkeä.


Nostin pakasteet perjantai-iltana sulamaan lauantaiaamun ruokaa varten.

Muistin ohjeen neuvon laittaa
porkkana, sipuli ja kokonaisia pippureita
kanan/broilerin sisään.
Laitoin lihat kiehumaan kahteen kattilaan "väljään veteen"
laakerinlehtien ja kanaliemikuution kanssa.
Keittoaika on pari tuntia.

Mieheni hoiti kypsyneen lihan perkaamisen.
Se on oma hommansa, sillä lihassa on pieniä luita paljon.

Näissä broilereissa oli tosi isot rintaleikkeet
ja niistä teimme isommalle porukalle broileriviillokin.
Viillokin kastikepohja oli keitinlientä,
jonka suurustin jauhoilla ja viimeistelin soijaruokakermalla.


~~~~

"Pikkupojat" olivat ihmeissään tästä ruoasta eli ei sitä viime vuosina ole tullut tehtyä.
Viillokki maistui kuoripottujen, omatekoisen mustaviinimarjahillon ja salaatin kera.

~~~~~

Loput lihat pakastimme keitinliemen kanssa kahteen annospakettiin.
Toisesta rasiasta keitin eilen broilerikeiton,
johon laitoin perunoita, karkeasti raastettua porkkanaa, pienityn sipulin, kanaliemikuution ja  mustapippureita.

Lapset tykkäsivät tästä keitosta kovasti,
mutta kuulema tänään lämmitetty jämäkeitto oli vielä maukkaampaa!

Keitot ovat  kyllä niin helppoja ja nopeita valmistaa.
Ja se on kiva, kun isommasta satsista riittää toiselle syönnillekin.


Nykyään tulee käytettyä paljon mm. broilerisuikaleita ja 
maustamattomia sekä maustettuja broilerileikkeitä,
joista saa tehtyä ruoan nopeasti.

Välillä on kuitenkin mukava valmistaa ruokaa ajatuksen kanssa ja nähdä vaivaakin.
Toki näistä broilereista tuli paljon "perkkeitäkin",
mutta kaikkinensa kahdesta broilerista  (18 e) tuli melko monta annosta 
ja useamman päivän maukkaat ruoat edullisesti.

~~~~~~

Oletko sinä käyttänyt näitä pakastekanoja tai -broilereita?
Onko sinulla joku kiva resepti tai vinkki niiden laittamiseen?

~~~~~~

Tällainen arkinen ruokapostaus tällä kertaa
muistiin itselle ja ehkäpä vinkiksi Sinulle! <3











8 kommenttia:

  1. Minä laitan varmaan kerran viikossa ruokaa broilerista/kanasta, kun siitä tykkää meillä kaikki. Pakastekanoihin en ole tutustunut. Jos teen pakastelihasta ruokaa, se todennäköisesti on perheen miesväen saalistamaa riistaa tai joulukinkun jämiä. :D
    Ps. Minä en näe jostain syystä sinun kahta ensimmäistä kuvaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka, kun hoksautit kuvista. Mikä lie siihen tullut, että hävisivät näkyvistä. Korona varmaan! ;)

      Broileri ruoat ovat kyllä lastenkin mieleen. Meilläkin punaista lihaa syödään nykyään tosi harvoin.

      Poista
  2. 80-luvulla ei kanaa saanut kuin kokonaisena ja silloin sitä tuli laitettua. Iso "roskakasa" siitä jäi ja yllättävän vähän siinä kuitenkin syötävää kokoonsa nähden oli. Nykyään tulee käytettyä näitä "helpompia" leikkeitä ym. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ella. <3 Kiva saada postia uusilta nimimerkeiltäkin, tykkään!

      Se on totta, että kokonaisesta kanasta menee paljon roskiin, mutta jotenkin se liha on myös erilaisempaa näin eri tavoin laitettuna. Sanotaanhan, että luistakin tulee maku ruokaan. :)

      Poista
  3. Syön enimmäkseen broileria, koska en syö punaista lihaa,enkä muutakaan lihaa, olen lapsesta saakka tykännyt brolerista, sitä syötiin kotona usein, tänään teen hernekeittoa, tykkään siitä myös, laitan sipulia + valkosipulia,porkkanaa ja savuluita mausteeksi, tulee ihana savun maku.Aurinkoista lauantaita täältä turusta, lunta oli tullut hiukan,niin on vaihteeksi kaunista,maanantaina se sit sataa vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei piritta! <3 Kiva oli kuulla sinunkin ajatus kanaruokiin. Näin perheissä on ollut aina erilaisia ruokakulttuureita. Meidän isä ei halunnut "lentänyttä" lihaa syödä.
      Minäkin tein ennen itse hernekeiton, mutta se kiintiö on tullut meillä täyteen;yksi ei pysty syömään mahansa takia, toinen ei tykkää ja kahdelle sitä ei enää kannata keittää.

      Terveisiä täältä navakasta tuulesta ja tuiverruksesta!

      Poista
  4. Oi, kanaviillokki se oli kouluruokailun lempparini silloin...kauan aikaa sitten. Tunnen jopa nenässäni sen tuoksunkin vielä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneli, nämä maku- ja tuoksumuistot ovat unohtumattomia. <3
      Minulle tulee mieleen koulusta myös tilliliha, joka oli tehty ilmeisesti vasikanlihasta ja kalapullat, aah.

      Poista