20. helmikuuta 2019

Arkiruokaa

Eräänä päivänä tässä tulin kotia ja mietin taas kuumeisesti 
sitä tuttua kysymystä
"mitähän sitä kehittelisi iltaruoalle"
ja päädyin riisipuuroon.
 Sitä keitetään meidän perheessä useammin kuin mitään muuta puuroa,
koska se käy gluteenittomallekin.

Monien mielestä riisipuuro on työlästä keitettävää,
mutta minä taas tykkään sen olevan näppärä, "siinä sivussa" valmistuva ruoka.
Keitän riisit väljässä vedessä, johon on lisätty nokare rasvaa
ja lisään kypsiin riiseihin lopuksi  suolan ja kerman,
joka on nykyään useimmiten Alpron soya cuisine.


Tällä kertaa keitin riisipuuron kanssa nautittavaksi mansikkasoppaa.
Siinä keitellessä tuli mieleeni tapoja ja muistoja,
jotka ovat tarttuneet mukaani lapsuudenkodistani.

Äiti keittää ensin mehusta soppapohjan ja siihen hän lisää jäiset marjat.
Sillä tavoin minäkin tein nyt.

Muistin myös, 
että jos marjasoppa piti saada talvisaikaan nopeasti kylmäksi
-tai vispipuuro jäähdytetyksi vatkaamista varten-
äiti vei soppa- tai vispipuurokattilan pihalle jäähtymään.

Sitähän ei omavalvonta nykyään hyvällä katso
 eikä niin saa tehdä,
mutta muistoja verestääkseni vein mansikkasoppakattilani ulos,
tietenkin kansi päällä. 

Ja niin soppa jäähtyi pian
ja pihaan jäi  kiva tuttu sulanut pyörylä
-niin kuin silloin ennen! <3



Riisistä tulee mieleeni myös edesmenneen Appeni sanat,
"riisryynivelli tekkee hyvvää vattalle"!
Ja niin se tekeekin.
Vie nälän ja täyttää taatusti vatsan! 

Mitä muistoja ja mietteitä  sinulla liittyy riisipuuroon vai syötkö mieluummin riisivelliä?
Onko riisipuuro teillä arkiruokaa vai kuuluuko se ollenkaan ruokalistallenne?
Vai onko se sunnuntaiaamun herkku
vai pelkästään joulupuuro?

Tällaisia puuroutuneita ajatuksia tänään! 

Kaisu


24 kommenttia:

  1. Puurot kuuluivat lapsuuteen, joka aamu, eikä siihen kyllästynyt, maistui ja teki hyvää. Siinä sivussa se valmistui, vesihauteessa. Oma suosikkini oli kaurapuuro. täällä etelässä saatan laittaa riisipuuroa, voita ja juustoraastetta.. ja itselle silloin tällöin ohraryynipuuroa, kuten tänään, leipomisen jälkeen uuniin hautumaan. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Oi, ohrasuurimopuuro! 👍 Se on tosi hyvää. Kotona ei ole tullut nyt tehtyä, mutta koulun ruokalassa se on yksi suosituimmista ruoista ja siellä saan siitä nauttia.
      Uuniriisipuurokin on jäänyt nyt unohduksiin, hoksasin tässä!😊
      Kiitos Irmeli! 💕 Mukava vaihtaa ajatuksia näinkin arkisesta aiheesta!

      Poista
  2. Riisipuuroa syödään meillä noin kerran viikossa. Minusta se on helppo arkiruoka: välillä vähän sekoittelee kiehumisen aikana. Puuron päälle soppaa, pakastemarjoja tai puolukkasurvosta, nam!
    Joitakin vuosia sitten puuro maistui vain minulle ja miehelleni. Mutta sitkeästi jatkoin keittelyä ja nyt kaikki neljä lastakin syövät. Osa reilummin, osa vähemmän, mutta kaikki jonkin verran. Tästä jos mistä olen tyytyväinen: kannatti sitkeästi tarjota!

    maria

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kyllä se keitteleminen ja tarjoilemisen sitkeys usein palkitaan! 💛
      Meillä aikanaan yhdelle lapsista riisipuuro maistui vain mansikkasopan kanssa.
      Puolukkasurvosta en olekaan kokeillut tässä yhteydessä! Mielenkiintoisia makuyhdistelmä nousee tässä; niin kuin edellä ollut juustoraastetta! :)
      Riisipuuro on ollut alkujaan jouluinen puuroherkku, johon merimiehet ovat tuoneet värkit matkoiltaan. Nyt meillä on riisejä keitellä vaikka joka viikko! Näin se aika muuttuu!😊

      Poista
  3. Meilläkin riisipuuro on arkiruokaa, helppoa ja mieluisaa sellaista. Monesti jos on jotain muuta tekemistä ettei oikein ruokaa ehtisi tehdä niin laitan riisipuuron hautumaan. Teen sen kerroskattilassa, valmistuu näppärästi eikä pala pohjaan. Ja mikä parasta riisipuuro maistuu mukisematta jokaiselle tässä talossa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että puuro maistuu sielläkin! 👋 Juuri monia pelottaa tuo pohjaan palaminen, jos maitoon keittää tavallisessa kattilassa. Kerroskattilaa meillä ole, mutta se kuulostaa hyvältä apurilta. Joskus muinoin esihaudutin riisit Tupperwaren Servofixissä. Sekin nopeutti puuron keittoa!👋
      Mukava oli saada viesti sinultakin Lea!👋

      Poista
  4. Meilläkin riisipuuro on ihan arkiruokaa. Nytkin kattila on porisemassa hellalla ja kohta päästään syömään sitä mansikkaasurvoksen kanssa 😋 Mansikkasoppa kuuluu meillä jouluna riisipuuro kanssa. Normisti me syödään riisipuuron kanssa ihan vaan marjoja kokonaisina tai soseena. Helppo ja hyvä arkiruokaa, täällä liputetaan myös riisipuurolle 😄 Mukavaa loppu viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tutulle! Kotoiselle, perinteiselle. 💕 Kanelisokeri ja voisilmä on kyllä kanssa herkkuja makunautintoja!
      Keitän riisipuuron mukaan, kun lähdemme kesällä asuntovaunureissulle ja ostan soppapurkin. Se on meidän vaunuelämään kuuluva perinne.💕
      Kiitos Eerika ja mukavaa loppuviikkoa sinnekin.

      Poista
  5. Pakko vielä mainita, että jos riisipuuroa jää, niin vatkaan sen joukkoon seuraavana päivänä kuohukermaa ja se on meillä suurta välipalaherkkua marjasoseiden kanssa 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä kuulostaakin herkulle...Pitääpä testata! 👋 Minä teen joskus gluteenittomia karjalanpiirakoita loppupuurosta!

      Poista
  6. Niin samanlaisia muistoja puuroista ja marjasopista minullakin on kuin mitä sinulla! 😙 Olipa vaan koulusta tultua mukava nähdä sulanut rinkula lumessa etuoven vieressä. Siitä tiesi äidin keitelleen jotain herkkua välipalaksi tai päivälliseksi. 💛

    Riisipuuro on mannapuuron lisäksi ainoa puuro, joka maistuu varmuudella meidän perheessä kaikille. Riisi- ja mannapuuroa tulee tehtyäkin haudutus-
    tai kerroskattilassa lähes viikoittain, jota syödään sitten erilaisten soppien tai hedelmäsoseiden kanssa.

    Lapsuudenkotona meillä syötiin monenlaisia puuroja niiden helppouden ja ravitsevuuden vuoksi. Riisipuuron ja joka aamuisen kaurapuuron lisäksi muistan ainakin vehnäjauhoihin keitetyn kuutamopuuron, ruis-, ohra- ja neljän viljan puuron, erilaiset vispipuurot ja talkkunapuuron. Koska oma jälkikasvuni ei ole kovin korkealle arvostanut edellä mainittuja puuroja, ei niitä ole tullut juuri tehtyäkään. Tosin nyt tein pitkästä aikaa puolukkavispipuuroa, jonka isoimmat tyttäreni nimesivät nuorempina prinsessapuuroksi ja näyttihän tuo tekevän kauppansa "paremman puutteessa" vaniljakastikkeen kanssa. 😉

    Niin se on taas arkiviikko lopuillaan ja viikonloppu tulossa. Päivät ja viikot seuraavat toisiaan niin valtavalla vauhdilla, että olen tainnut tipahtaa ajankelkasta jo ajat sitten 😅 Kevättä kohti mennään kuitenkin ja lisääntynyt valo hoitaa kehoa niin ulkoa kuin sisältä. 💛

    Loppuviikon iloa Sinulle! 😙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Kaaru 💗 Miten tämä sopan jäähdytyksenkin saamme jakaa muistojen muodossa! Meillä on ollut paljon samanlaisia juttuja matkallamme!

      Mannapuuro on kyllä kanssa herkkua. Teen sen tapaisen nykyään karkeista riisijauhoista ja eroa ei kyllä huomaa! Samoin vispipuuro tulee hyvä niistä ja käy taas kaikille.

      Vaaleanpunainen puuro on kyllä lasten mieleistä. Itse tykkään myös ruisjauhoihin tehdystä puolukkasurvosta. Namskis, pitääpä tehdä satsi lähipäivinä.

      Noista puuroista minulla tuli mieleen vielä leipäpaisti, joka tehtiin ruisleivän kannoista ja kuivahtaneista leivistä. Se oli isäni bravuuri ja minusta tuntuu, että sitä ja talkkunajauhopuuroa oli silloin usein. Nyt ei ikinä!💕

      Tämä ajankulun juoksu on aivan mahdotonta.😙 Tai se tunne, että aika juoksee. Aina ollaan loppuviikossa ja kohta on maaliskuu.
      Yritetään kuitenkin nauttia joka hetkestä.💕
      Kiitos puuroajatuksista!

      Poista
    2. Minä luulen, että moniin samankaltaisuuksiin on selitys. 😉💛 Vaikka meillä on kanssasi noin parinkymmenen vuoden ikäero, äideillämme lienee vain kymmenkunta. He ovat eläneet oman lapsuutensa ja nuoruutensa kutakuinkin yhtäaikaa ja perineet sen aikakauden tavat ja tottumukset kotoaan. Ja nyt me muistelemme ja kertaamme niitä omassa elämässämme ja siirrämme perinteitä jälkikasvullemme. Tämä ajatus näissä perinteissä nimenomaan kiehtoo, että ne ovat olleet olemassa jo paljon ennen meitä. Ja että ne kaikki pitävät sisällään kiehtovan tarinan ihmisistä ja elämästä. 💓 Siksi niitä on niin ihana vaalia. 😍

      Poista
    3. Niinpä. ❤️Ihanasti oivalsit ja kirjoitit!

      Poista
  7. Nämä arkiset jutut kuuluvat meidän perheellisten arkeen, mukava lukea muidenkin puuroreseptejä. Muistui mieleen, että äitini aikoinaan keitti myös ruispuuroa, sekaan hautumaan iso pala sen ajan taatelipaketista, sellainen tiivis ja yhteen puristettu, ja todella tahmea, maistui todella hyvälle, maitoa päälle lautaselle. Irmeli

    VastaaPoista
  8. Ihanasti kirjoitat, että nämä arkiset jutut kuuluvat meidän elämään. Ja niistä meidän on luontevaa puhua.💕 Tässäkin on tullut keskusteluissa jo melkoinen läpileikkaus puurokulttuuriin ja vinkkejä ruokajuttuihin. Ei hassumpi aihe! Tätä päivitystä kirjoittaessani ja aiheesta tyttärelleni mainitessani hän totesi, että mitä sinä riisipuurosta kirjoitat. Ajatuksia, muistoja, hoksautuksia, iloa arkisista asioista! 💗
    Tuo taatelipuurokin ollut melkoinen hoksaus ja rohkea kokeilu!
    Ja sitten oli vielä se omenariisipuuro. Se olikin ihana välipala ja etenkin syksyinen herkku.💛

    VastaaPoista
  9. Taatelista tuli mieleeni, että äitini keitti siitä vispipuuroa. Olen itsekin tehnyt. Ei ole ollenkaanniin makeaa kuin luulisi.
    Ja veteen keitetty omenariisipuuro pn meillä usein lauantaipäivän vähän kevyempi ruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania versioita äidit ovat kehitelleet. Ovat olleet luovia ja rohkeita kokeilemaan kautta aikojen.💕
      Kiitos Talvikki!👋

      Poista
  10. Meillä on riisipuuroa lähes joka sunnuntaiaamu. Se on aina yhtä herkullista. Minä en keitä riisejä veteen vaan punaiseen maitoon ja sitten vielä lisään kermaa. Todella hyvää! Aika usein näin talviaikana haudutan puuron uunissa. Silloin siitä tulee ihanan pehmeää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tuo ’maitopolitiikka’ nykyään melko haasteellista. Muistan kun Hyla-maito tuli aikoinaan markkinoille niin keittelin puuroa kolmella kattilalla; tavalliseen maitoon, hylaseen ja tofu-maitoon. Nyt oikaisen ja keitän yhdellä sen Soijapuuron ja kaikki ovat tyytyväisiä ja ravittuja.❤️

      Poista
  11. No aikamoinen sattuma, että keitin juuri tänään riisipuuroa:) Minulla on käytössä tuo sama resepti eli litra vettä ja purkki ruokakermaa puuron keittoon. Tällä systeemillä on ryhdytty puuronkeittoon aikaisempaa useammin, sillä tämä on niin huoleton tapa valmistustapa. Puuro pysyy myös niin kauniin valkeana verrattuna hyla maitoon keitettyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SisustEllen 💕
      Juuri kuin itsekin ajattelen. Samat on aatokset meillä.

      Poista
  12. Minäkin keittelen riisipuuroa usein ja herkuttelen. Välillä teen maitoon, välillä veteen ja alpro"kermaan". Lopusta teen riisivelliä. Hyvää myös kylmänä, töissä eväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisipuuro on kyllä hyvää kylmänäkin. Oivaa evästä töihinkin. Ja siinä on tuo jatkovara eli velliksi venyttäminen, niin saa useammankin annoksen tiukan paikan tullen.💕

      Poista