3. helmikuuta 2019

Runebergin torttu kakkuversiona


En ole leiponut Runebergin torttuja sitten yläasteen kotitaloustunnin.
Jotenkin karvasmantelin kitkeryys ja aineksien kuivakkuus jäi silloin vahvaksi makumuistoksi.

Perjantain paikallislehdessä oli otsakkeen 
"Kakku täyttä herkkua" alla Runebergin kakun ohje,
jota päätin kokeilla mielenkiinnosta ja  myös kouluaikaisen karvaan makumuiston kariuttamiseksi.


Runebergin kakku

Taikina:
250 g voita tai margariinia
2,5 dl fariinisokeria
3 munaa
2,5 dl  erikoisvehnäjauhoja tai Semperin gluteenittomia jauhoja
2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
1,5 dl keksin- tai piparinmuruja tai mantelirouhetta
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
1,5 tl soodaa
2 rkl rommia tai punssia

Päälle:
100 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

Kostutus:
1-2 dl vedellä laimennettua rommia tai punssia

Pinnalle:
100 g vadelmamarmeladia
sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)
tai valmista sokerikuorrutetta

~~~~~~

1. Vuoraa n. 15-20cm x 20-25 cm korkeareunainen vuoka leivinpaperilla.

2. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri vaahdoksi. 
Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen koko ajan vatkaten. 
 Sekoita joukkoon jauhot, korppujauhot ja piparinmurut tmv.
Sekoita kermaviiliin sooda ja rommi tai punssi ja lisää seos taikinaan.
Sekoita tasaiseksi.

3. Levitä taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.
Laita vadelmamarmeladia lusikalla nokareina 12-16 kpl taikinaan painaen 3-4 x 4 muodostelmaan
aina n. 3 cm :n päähän toisistaan.

4. Paista levykakkua 175 asteessa 30-40 minuuttia uunin alatasolla. 
Anna kakun jäähtyä hetki ja kostuta kakku.

5. Anna kakun tekeytyä mieluiten seuraavaan päivään viileässä kelmulla peitettynä.

6. Irrota kakku vuoasta ja leikkaa se terävällä veitsellä hillojen mukaan ruuduiksi.

7.  Valuta kuorrutusta hillokohdan ympärille ja täytä ympyrän sisus kauniisti vadelmahillolla. 

~~~~~

Tein kakun gluteenittomana ja  piparimurujen sijasta käytin mantelirouhetta.
Taikinaan en laittanut mitään nestettä.
Kostutukseen käytin 1,5 dl laktoositonta maitoa,


Maistelimme  äsken päiväkahvilla nuortemme kanssa tätä kakkua.
"Muistuttaa maustekakkua" sanoi yksi,
"Ei hassumpaa",  totesi toinen.
"Ei ehkä minun juttu", tuumasi kolmas.

Minulle itselleni tämä resepti toi uudenlaisen, positiivisen makuelämyksen näistä tortuista.
Tässä versiossa oli pehmeyttä ja karvaus puuttui,
mutta toki tämä kakku  kaikkinensa taitaa olla enemmän aikuiseen makuun.
Tällä reseptillä voinen  tulevina vuosina
juhlistaa helmikuun viidettä päivää
ja muistaa alkuperäisten leivosten historiaa sekä  Runegergin rouvan kekseliäisyyttä.

Kuuluuko Runebergin leivokset sinun helmikuisiin leipomisiin?
Teetko ne korkeisiin pikkuvuokiin vai jollakin muulla mallilla?


-Kaisu-



12 kommenttia:

  1. Minä olen monen vuoden ajan tehnyt runebergin kakun. Se on kyllä herkullinen. Saa nähdä, tuleeko tänä vuonna tehtyä. Voisin nyt kokeilla vaikka tätä sun reseptiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän kakun tekemisellä pääsee ehkä helpommalla! Yhdenlainen perinnejuttu tämäkin, jota mukava vaalia ja eteenpäin siirtää. Saapa nähdä onko koulussa huomenna leivoksia tarjolla -joskus on ollut!
      Mukava, jos tämä pääsee kokeiluun! :)

      Poista
  2. Minullakin on muistoja yläasteen köksäntunneilta ja sen runebergin torttuohjeen olen kaivanut useasti esiin, maistui silloin niin hyvälle. Silloin ei laitettu karvasmantelia enkä tykkää sitä laittaa nykyäänkään, samoin alkoholimaut jätän pois. Joka vuosi tulee jollain ohjeella torttuja tehtyä, joskus kääretortun muotoisena, mutta tuollaista leivosmallia en olekaan vielä kokeillut. Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lea kommentistasi! <3
      Kotitaloustunneista on jäänyt monenlaisia muistoja itsekullekin. ;
      Kiva, jos tämä malli innoittaa sinua kokeilemaan!

      Poista
  3. Perinteitä rakastavana ihmisenä tykkään juhlistaa myös Runebergin päivää ja koska juhlaan kuuluu herkut, leivomme silloin aina jotain päivän teemaan sopivaa.

    Vuosien aikana olemme lasten kanssa leiponeet Runebergin torttuja niin kakun, kääretortun, triflen kuin tortun muodossa. Vaikka kaikki edellä mainitut ovat olleet omalla tavallaan hyviä, silti perinteiset tortut ovat olleet eniten meidän mieleen. Tosin pursotamme hillosilmän ympärille sokerikuorrutteen sijaan kermavaahtoa ja unohdamme karvasmanteliöljyn, sillä se ei ole lasten mieleen. Taikinaankin laitamme kermaa. 😉 Kerma niin taikinassa kuin tortun koristeenakin tekee siitä mukavan mehukkaan.

    Kiitos, Kaisu, tämän jälleen uudenlaisen ohjeen jakamisesta, siinäpä saattaakin olla ohje tämänvuotisiin torttuihimme. 😋

    Helmikuisia helmihetkiä Sinulle niin tähän viikkoon kuin kaikkiin tuleviinkin! 💓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaru, sinä ihana perinneihminen. <3
      Sinulle onkin jo enemmän kokemusta näistä leivoksista ja erilaisista malleista, miten sen voi tekaista. Hauska nähdä sama leivostaikina erilaisissa muodoissa. Instassa #pullapäivä oli leivosten monia muotoja jaettuna!

      Olepa hyvä! Kiva, jos kokeilet! Ja oikeinkin mukavaa Runebergin päivää sinne teille ja makoisaa herkkuhetkeä toivottelen!<3

      Poista
  4. Meillä Runebergin tortut ovat koko perheen herkkua. En minäkään välittänyt koulun tortuista, enkä varsinkaan kaupan, mutta itsetehdyt ovat herkkua. Minä en laita meidän torttuihin ollenkaan mantelia, pähkinää enkä korppujauhoja. Karvasmantelikin unohdetaan. Piparimurkaa ja kermaa taas löytyy meidän tortuista. Kostutan tortut vielä sokerivedellä ja hillolle koverretaan pieni kolo, joten sitä tulee torttuihin reilusti. Me herkuteltiin tämän vuoden tortut jo lauantaina, kun julittiin pikkutyttöjen synttäreitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eerika, sinäkin olet sellainen juhlaihminen ja jaksat aina makoisia herkkuja perheellesi laitella! <3 Kiva, kun löytyy se omanlainen, omaan makumaailmaan sopiva versio ja muunnelma vaikkapa juurikin tästä perinteisestä Runebergin leivoksesta.
      Kuulostaa herkulliselta tämä sinun kermainen leivosvariaatio, josta puuttuu kuivahkot ainekset.
      Ihania herkkuhetkiä ja herkuttomiakin hetkiä tulevalle viikolle. Ystävänpäivähän se siellä jo kolkuttelee ja sitä myötä taas uudenlaiset maukkaat kahvileivät! <3

      Poista
  5. Näyttää herkulliselta 🤩 Olen tehnyt sekä pellillä että vuokiin. En kyllä läheskään joka vuosi niitä tee, vähän inspiksen mukaan 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli!👋
      Nämä on näitä ’kausituotteita’. Ilmankin pärjää, mutta joskus on kiva perinteitä vaalia!

      Poista
  6. Minäkään en välitä kasvasmantelin mausta, ilman sitä olen aina tehnyt. Tänään mulla oli pullapäivä, kun huomista tilaisuutta varten leivoin. Taitaakin runebergit tänä vuonna jäädä leipomatta ellei koululaiset innostu.. En ole joka vuosi leiponut, mutta mulla on melkein jo perinne se että teen joka kerralla eri ohjeella, koska sitä luotto-ohjetta ei vielä ole löytynyt.. :D

    VastaaPoista
  7. Hauska perinne kokeilla aina uutta reseptiä!😋 Ihana Sinä!
    Pullapäivä, kuulostaa herkulta ja kotoisalta. Tunnen tuoksun. Torstaina tarkoitus tehdä pullakransseja perjantai-illaksi! Touhua piisaa!💪

    VastaaPoista