15. tammikuuta 2019

Perunarieskaset















Iltaruokaa laittaessani kuorin tarkoituksella muutaman ylimääräisen perunan perunamuussiin.
Olin nimittäin kuullut ilmassa olevan äidin tekemän perunarieskan kaipuuta.

 Yllätin uimahallireissulta palanneet poikaset  
mukavasti käteen sopivilla pikkurieskasilla.
Pieniä rieskoja on näppärämpi pyöritellä ja niitä sopii uunipellille isompi määrä.


Nämä rieskat syntyvät aika näppärästi sormi- ja "mutu"tuntumalla
ilman sen suurempia aineksien mittailuja!

Sekoitin muussiin
kananmunan, pikkuisen suolaa
ohrajauhoja sekä vähän vehnäjauhoja. 

Taikinan vahvuutta ja leipoutuvuutta voi tunnustella 
tekemällä siitä pikku pallon ja leipomalla rieskan jauhotetulla pöydällä.

Paistoin rieskat 250 asteen lämmössä.
Pistely unohtui tällä kertaa! ;)


Sekoitin rieskataikinan kuvassa näkyvällä Tupperwaren sekoituskauhalla,
jonka olen ostanut kauan kauan sitten kutsuilta.

Kauha on oiva mm. sämpylä-ja pizzataikinan teossa.
Se on yksi minun lempparityövälineistä  ja tykkäämistäni Tupperware- tuotteista


Leipominen tälla lailla pikkusatseissa on nopeaa ja näppärää touhua
ja siitä tulee kotiin ihana lämpimäisten tuoksu.

Taikinan tekeminen  tällä tapaa luovasti, ilman tarkkoja määriä on kivaa kokeilua,
jonka tuloksena on joka kerta vähän erimakuinen lopputulos.
Leipomisessa näkyy kädenjälki;
se on yhdenlaista käsityötä;
terapeuttista taikinan muotoilemista,
jossa voi mukavasti "nollata" ajatuksia! 

~~~~~~

Olen tehnyt näitä myös gluteenittoman niistä Semperin karkeista jauhoista 
ja tuli tosi herkullisia rieskasia. 
Oletko sinä leiponut rieskoja?

Tällaisia arjen kuulumisia tällä erää!

Kaisu






14 kommenttia:

  1. Nam! Juuri tänään tein tarkoituksella normaalia isomman annoksen muusia, että saan huomenna tehtyä perunarieskoja välipalaksi 😋 Perunarieskat on ihan meidän perheen lemppareita ja mukavan nopeita tehdäkin verrattuna muihin leipiin. Ja tuo tupperin sekoituskauha, se on myös mun lemppari. Mahtaisinkohan edes tulla toimeen ilman sitä 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että sielläkin rieska maistuu!😊 Ja lämpimäisinä nämä ovat juurikin ihania.
      Ei me pärjättäis ilman tätä työkalua. On webiin käteen passeli ja yllättävän kestävä! 👍 Löysin kerran kierrätyskeskuksesta toisen samanlaisen muutamalla kymmenellä sentillä ja olin ihan mielissäni. Näitä nimittäin ei ole ollut aikoihin myynnissä ko.kutsuilla.
      Ihania rieskatunnelmia teille sinne välipalalle!💛

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä rieskoja, eipä ole tullut leivottua aikoihin. Sormituntumalla ja mitä kaapista löytyy - leipominen on rentouttavaa, mm sämpylät ja näkkärit, joka kerta uusi maku. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä herkkuja ja mieluisia syötäviä.💛 Aina välillä tulee tällaista innostusta.
      Hyppysellinen ja sormituntumalla on kyllä hyviä määreitä leipomiseen.💛

      Poista
  3. Voi nam!😋 pitääpä itsekin leipoa, edellisistä rieskoista on jo aikaa..🙃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Alore tykkäyksestäsi!💛 Leipasepa sinäkin näitä. Kohtahan se on laskiainenkin ja hernekeitto rieskoineen maistuu taas!☺️

      Poista
  4. Minunkin pitäisi innostua leipomaan jonain iltana iltapalalle jotain leipäherkkua: rieskasia tai sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin.💛 Eijän sitä isoa taikinaa tarvi tehdä. Pienestäkin tulee paljon lämpimäistuoksua, iloa ja hyvää mieltä!
      Leipomisfiilistä Sinulle ja viikonlopun iloa!💕

      Poista
  5. Nuo Perunarieskat on kyllä hyviä! Minäkin teen niitä monesti muusin jämistä. Vrsinkin jos leivinuuni kuumana, siellä tulee paistettua. Minullakin oli tuollainen sekoituskauha mutta kerran väänsin sillä liian tiukkaa ruisleipätaikinaa ja se meni poikki. Kyllä harmitti kun samanlaista ei enää saanut! Uudemmanmallista Tupperin sekoituskauhaa olen sitten käyttänyt harkitummin että pysyisi ehjänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lea viestistäsi!💛 Mukava näitä on saada.

      Minulla on jäänyt leivinuunileipominen lähes kokonaan. Pitäisi ottaa oikein asiaksi tässä, kun uunia lämmitetään aika usein.

      Olipa harmi kun kauhasi katkesi. Olisiko mennyt takuuvaihtoon!?😅

      Poista
  6. Perunarieskat on kyllä rieskoista parhaimpia. Siis niistä mitä minä olen leiponut. Kaikista parhaimpia oli nyt jo edesmenneen mummuni leipomat rieskat joita aina lapsena mummulassa käydessämme sai. Lämmin rieska ja nokare voita, oi oi.. Yhtään en kyllä tiedä mitä rieskoja ne mummun rieskat olivat, kenties ohrarieskoja..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kun niitä rieskoja on niin monenlaisia alueesta ja perinteistä riippuen.
      On paksua rieskaa, ohuen ohutta, on rasvarieskaa ja kuusamolaista rieskaa. On veteen laitettua ja maitoon alustettua, on kohotusaineella tehtyä ja ilman kohotetteita. Mutta ne makumuistojen riekat ovat rieskoista parhaimpia! <3

      Poista
  7. Nyt sain vahvistuksen, että minullakin oleva sekoituskauha on Tupperin. Olen kerran väitelly tupperinmyyjän kanssa ja hän sanoi, että tuo ei ole tupperin. Emme löytäneet kauhasta tekstiä, mutta väitin kivenkovaan,että olen sen tuppereilta ostanut. Olisin kerran ostanut niitä tyttäreille, mutta eipä ollut. En tiedä olisiko nyt.Tuo on tosi vanha sekoitin ja vieläkin tosi hyvä ja kestävä.

    VastaaPoista
  8. Sekoituskauhaa ei ole ollut pitkään aikaan myynnissä. Vastikään kutsuilla oli välinesarja, jossa oli osana tämä kauha. Josko jossain vaiheessa tulisi taas yksittäinkin myyntiin.
    On ollu kiva kuulla, että monilla on hyviä kokemuksia tästä kauhasta!😊

    VastaaPoista