7. marraskuuta 2023

Leivonnaisia omenarenkaasta ja voitaikinasta





Viikonloppuna teki mieli leipoa pitkästä aikaa jotakin kahvileipää, 
kun oli vieraitakin tulossa. 
Päädyin hyödyntämään pakasteesta löytyneen taikinapaketin sekä 
hedelmälautasella olleet omenat. 
Tuli tehtyä siis ensimmäiset voitaikinaiset tortut tälle vuodelle! 

Leivoin joskus somen sivuilla näkemiäni omenaisia rinkuloita
muistijäljen perusteella ja ohje on tässä nyt minunnäköisenä.  




1. Ota siemenkota omenaporalla pois.
Leikkaa omenasta vajaan sentin paksuisia viipaleita.  
Isonna reikää terävällä veitsellä ja  
kanelisokeroi omenaviipaleet molemmin puolin.

2. Kauli voitaikinalevy hieman pitemmäksi 
ja leikkaa se neljään pystysuoraan suikaleeseen.

3. Vedä taikinasuikale omenaviipaleen reiän läpi puoliväliin 
ja kieputa päät molempiin suuntiin renkaan ympärille.
Tässäkin tekemällä oppii ja hoksaa, miten kieputus parhaiten sujuu!

4.Paista leivonnaiset 225 asteessa 12-15 minuuttia kauniin ruskeaksi.
Kannattaa kurkata myös, että pohja on paistunut riittävästi.

5. Jäähdytä, ripottele tomusokeria pinnalle ja nauti!








Pyhäinpäivän kolmenlaiset leivonnaiset samasta taikinasta.

Omenaiset rinkulat olivat kiva, hedelmäinen vaihtoehto ja lisä 
perinteisille joulutortuille sekä noille omena-kanelisilmäisille kukkatortuille.
Miniä sanoitti, että maku oli kuin omenaviinerissä. 
Taidanpa leipoa isänpäiväksi näitä herkkuja gluteenittomasta valmistaikinasta.

~~~~~

Minkälaisia herkkuja sinä olet tehnyt voitaikinasta kahvipöytään?





 

8 kommenttia:

  1. Kiitos kokeiluun menee täällä...
    Niin herkullisen näköisiä maiskis!
    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on aina ihania viestejä, lukea ja kuulla, että joku innostuu!
      Kiitos sinulle ja makoisia herkkuhetkiä, sitten kun sen aika on!

      Poista
  2. Kuulostaa ja näyttää hyvälle tuo omenarinkula. Minä tein syksymmällä omenasta ja voitaikinasta sellaisia muffinsseja. Painoin voitaikinaneliön muffinssivuokan pohjalle, sen päälle laitoin paistonkestävää vaniljakreemiä ja päälle omenaviipaleen, jonka päälle vielä sellaista muruseosta. Olivat herkullisia!
    Ihan minun pitää vielä semmonen tarkistaa, että onko teidän murteessa omenakara sama kuin omenapora. Meillä omenan kara on se, mikä poralla otetaan omenasta pois. Eli meillä omenan kara on sama kuin omenan siemenkota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkulliselle kuulostaa nuo sinun omenaleivonnaiset. Tuosta voitaikinasta on kyllä moneksi, niin makeisiin kuin suolaisiin.

      Sinä olet ihanan tarkka lukija!
      Kyllähän se kara on kara eli siemenkota. Ja pora on pora. Omenakaira voisi olla hyvä sana tuohon hommaan.
      Teen korjauksen pikimmiten ja kiitos sinulle.

      Poista
    2. Pilkunviilaaja :D Omenakaira onkin aivan mainio käsite.

      Poista
    3. Se on hyvä olla tarkkaavainen lukija! <3

      Poista
  3. Näyttää herkulliselta. Minä ostin myös torttutaikina levyjä kaupasta viime viikolla
    ja tein wienereitä niistä ja laitoin omenahilloa sisään,niistä tuli hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namskis! <3

      Minulla juuri gluteeniton taikina sulamassa ja alan tekemään kohta suolaisia poronliharouheesta, tuorejuustosta ja paprikasta. Valmistaikinasta on kyllä moneksi!

      Poista