20. elokuuta 2020

Vehnätön ruokavalio

Tällä kertaa vähän erilainen aihepiiri. 
Arjen iloa kuitenkin! 

Haluan jakaa täällä blogissa ja kirjata itselleni muistiin tämän merkittävän kesän,
ruokavalioni muutoksen,
hyvän oloni
ja jonkinlaisen tasapainon löytymisen oman vatsani kanssa.
Olen kärsinyt vuosikausia monenmoisista vatsaan liittyvistä pulmista,
elämää invalidisoivista vaivoista
ja käynyt  niiden takia monissa tutkimuksissakin
ja kuullut FODMAP-ruokavaliosta.

Olin lueskellut käyttäjien kokemuksia luontaistuotteista
sekä onnistumisen kokemuksia niiden vaikuttavuudesta.
Ruokavalion kokeileminen tuntui jotenkin työläältä.


Kesälomani alussa olin kypsynyt alitajuisesti päätökseen, 
että minä kokeilen ruoan vaikutusta,
että kokeilen jättää vehnän pois ruokavaliostani.

Vehnätöntä aikaa on kulunut nyt puolitoista kuukautta ja se näkyy vatsani hyvinvointina;
jatkuva turvotus on loppunut oikeastaan kokonaan,
makeanhimo vähentynyt ja kaikkinensa minun on ollut hyvä olla.
Tuntuu hienolle, 
jos ruoalla voi "parantua".

Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten kivuttomasti ajatuksen siirtäminen pois 
perinteisistä vehnää sisältävistä ruuista, leivistä ja herkuista sujuikaan minulta.


Purukalusto kaipaa leipää!

Jatkan kohtuudessa muiden kotimaisten viljojen syömistä,
sillä ne  eivät ole osoittaneet aiheuttavan minulle vaivoja. 
Tuoteselosteiden lukeminen on tärkeää,
sillä vehnää käytetään  yllättävän  paljon  ns. "täyteaineena"
ja esimerkiksi leipä, jossa lukee ruisleipä ei aina kuitenkaan ole täysin rukiinen.

Olen syönyt paljon Ryvita- näkkileipää ja hapankorppuja,
joista olen tykästynyt  erityisesti Tummaan Hapankorppuun.


Makeat leipomukset teen nykyään melkeinpä peruspullaa lukuunottamatta

käytännön syistä  gluteenittomana,
tutusti ja turvallisesti Semperin jauhoista.


Eilen leivoin gluteenittoman, mustikkaisen piirakan
 Mamman marjapiiraan -ohjeella.
Lisäsin jauhoseokseen tällä kertää ohjeesta poiketen 
hyppysellisen tattarihiutaleita ja noin puoli desiä perunajauhoja. 
Päälliseksi laitoin kermaviilin sijasta 
laktoosittoman kuningatarrahkan, johon olin sekoittanut pelkästään kananmunan.

Lopputulos oli todella herkullisen täyteläinen
ja piirakan pinta säyltään kuin kanervainen metsä
tai samettimainen mustikkamaidon pinta.
Rahkan väri sopi täydellisesti elokuiseen aurinkopäivään,
mustikka-aikaan,
hyvään hetkeen.

Hoksasin, ettei sen aina tarvitse olla tutun turvallista valkoista,
vaan välillä voi iloitella piirakan päälliselläkin.

🌸🌸🌸

Vink, vink!
Gluteeniton leivonnainen voi olla tuoreena aika mureneva.
Tämä piirakka olestuu ihanasti pakkasessa,
joten suosittelen pakastamista.








6 kommenttia:

  1. Minäkin olen miettinyt vehnätöntä ruokavaliota juurikin turvotuksen vuoksi. Se on vain työläs(?) vaihtoehto meillä, kun kukaan muu ei oirehdi ja kaikki muut ovat esim. niin kovasti pastan ystäviä. Aika usein jätän vain sen vehnäruoan ottamatta, ja en korvaa sitä millään.
    Hauska sana tuo "olestuu". Minulle uusi sana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut ihan mieletön matka. Olen lueskellut paljon FODMAPista ja sitä on suositeltu minulle. Se on totta, että työläys tulee ensimmäisenä mieleen. Itsellenikin tuli, mutta minulla on kuitenkin se helpotus, että meillä on tuo yksi gluteeniton ja sitä myöten aina sopivaa ruokaa.

      Mitä, jos ostaisit itellesi venhätöntä pastaa itsellesi tai laitat kaikille siitä.
      Olen ylpeä itsestäni, että lähdin tähän ja että olen pysynyt siinä jämäkästi. Hyvä olo palkitsee!

      Olestua. Joo, näitä sanoja tulee äidiltäni. Se on tekeytymistä.:)

      Viikonlopun iloa ja "kypsymistä" vehnättömään. Minäkin työstin sen mieleni perukoilla.

      Poista
  2. Hei, täällä yksi vehnävastainen(keksin sanan itse, kun on kaikenlaisia "vastaisia"), aion vakaasti kokeilla vehnättömyyttä, tiedän ennestään, ei tule kaupan hyllyllä ollessa olemaan helppoa. Ärsyttävää, että esim leipäpussin päällä lukee kaurasitä-kauratätä, ja kun katsoo tuoteselostetta, vehnä mainitaan ensimmäisenä, eli sitä on eniten aineista!!! Miten, kuka saisi tähän korjauksen?! Ps.minä käytän sanaa "ässittyy", kun haluan jonkun tekeytyvän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea kokeiluusi! "ton-ton-ton" on ihan mielenkiintoinen hyvänolon matka.
      Ja ässittyminen on kyllä juurikin sitä tekeytymistä. Ihana sana. Kuvaava. <3

      Poista
  3. Hei, olen elänyt vehnättömänä yli kolme vuotta. Oireilin sekä vatsan että ihon kautta. Alku oli haastava kun piti lukea tuoteselosteet, mutta tässä kolmen vuoden aikana on katse ja ajatus harjaantunut ja voin todella hyvin. Suosittelen kaikille. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset omakohtaiset kokemukset ovat kannustavia! Kiitos, kun jaoit tämän hyvän olon tunteen! <3

      Poista