30. huhtikuuta 2020

Maukas puolipaksu hiivaleipä



Herkutin kotiväkeäni tänään puolipaksulla hiivaleivällä, 
jonka ohjeen olen saanut aikoinaan Maa- ja kotitalousnaisten leipäkurssilta.


Tämän leivän valmistus aloitetaan jo leipomispäivää edeltävänä iltana,
jolloin tehdään taikinan juuri ns.kylmäraski jääkaappiin.
Sillä keinoin tulee maukkaampaa ja täyteläisempää leipää!


Puolipaksu hiivaleipä (3-4 kpl)

Kylmäraski:

7 dl viileää vettä
4 dl kaurahiutaleita
4 dl hiivaleipäjauhoja
5 g hiivaa

Sekoita viileään veteen hiutaleet, jauhot ja hiiva.
Peitä astia kannella ja laita se jääkaappiin 12 tunniksi.

Lisää seuraavana aamuna 

3 dl vettä
45 g hiivaa
4 dl ruisjauhoja
n. 1 litra hiivaleipäjauhoja
1 rkl suolaa

Lisää raskiin lämpimään veteen sekoitettu hiiva ja ruisjauhot.
Sekoita joukkoon suola ja hiivaleipäjauhoja niin paljon,
että taikina on pehmeää, mutta leivottavaa.
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 3-4 leipää ja kohta ne leivinliinan alla.
Pistele leivät ja paista 200-225 asteessa 20-30 minuuttia.
Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.



Hyvältähän tämä maistui pitkän tauon jälkeen!

Tätä reseptiä voisinkin taas välillä ns.muutteeksi käyttää.
Tuli myös mieleen, josko kokeilisin reseptiä myös gluteenittomilla jauhoilla,
tattarihiutaleilla ja Semperin grow mix- sekoituksella.


Tänään on vapun aatto.
Lumihiutaleita satelee ja aurinko paistaa.
Sää ei ole vielä kovin keväinen.

Perinteiden mukaan meillä on munkkeja ja simaa,
mutta ensimmäistä kertaa taitaa jäädä ilmapallot puhaltamatta.

Toivottelen Sinulle kevään juhlan iloa
ja lämpeneviä päiviä !

-Kaisu-



10 kommenttia:

  1. Voi nam kun näyttää herkulliselta leivät! Ihanaa alkanutta toukokuuta ja Hyvää vappua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotileivässä on aina oma herkullisuutensa; näkö ja maku. Ja leivontapäivänä se kotoinen lämpimäisen tuoksu! <3

      Ihanaa kevään etenemistä toivon sinullekin! Lämpöä ja kaikkea kaunista!

      Poista
  2. Ihanan näköistä leipää! Melkein voisin testatä reseptiä joku päivä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on muuutteeksi hyvä vaihtoehto!
      Kerropa sitten miltä maistui!
      Juuri on se juttu! :)

      Poista
  3. Herkulliselta näyttää. 😋 Kerran kokeilin kylmäkohotettuja sämpylöitä ja ystäväni samoja gluteenittomana. Ystävälläni oli aamulla vastassa taikinaa jääkaapin täydeltä... 😬 Jos tämä ohje toimii gluteenittomana, niin kerrothan täällä niin vinkkaan ystävälleni..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on värkit tuossa arkea jo odottamassa. Kokeilen ja kerron toki! <3

      Poista
  4. Nam miten herkullisen näköisiä leipiä :) Kiitos ohjeesta,täytyykin kirjoittaa itsellekin muistiin...oma leipoma leipä on parasta <3 Iloa sunnuntaihin sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun piipahdit täällä ja tervetuloa lukijakseni! <3
      Kokeilepa ja kiva olisi kuulla mielipiteesi tästä vaihtoehdosta!

      Poista
  5. Onpas ihana ohje! Täytyy kokeilla. Onko niin, että yksi kokonainen hiiva, yhteen annokseen? Lauantaina leivoin niitä kauraleipiä reikäleipäversiona ja tuli kyllä aivan ihania, aamupuuron jämät laitoin sekaan, tuli kyl niin ihanan pehmeitä. Meidän 10v sanoo aina et ne parhaita leipiä! T: Liisa

    VastaaPoista
  6. Liisa <3
    Joo, yksi hiiva tuohon 3-4 leivän satsiin. Pikku nökkönen illalla ja lisäys aamulla. Toimii! :)

    Onpa niin ihana kuulla, että kauraleipäresepti on päässyt teillä suosikkien joukkoon. Tällainen palaute kannustaa jakamaan reseptejä ja jaettu ilohan on se paras ilo täällä blogissakin!

    VastaaPoista