22. marraskuuta 2019

Arabialainen maustekakku


Arabialainen maustekakku,
perinteinen kuivakakku
ja nimenomaan kuorrutettu kuivakakku,
on ollut jo lapsuuden kodin perhejuhlissa kahvipöydän kaunistus 
ja se on kuulunut vahvasti myös joulunajan leivonnaisiin.

Olen vaalinut tätä kakkuperinnettä
ja monille lapsistanikin  tämä on se paras kuivakakku;
kuulema "ei liian kuiva" .






Olen leiponut tätä kakkua usein myös myyjäisiin,
sillä Arabialaisella maustekakuilla on kysyntää niin kevät- kuin joulumyyjäisissäkin

Leivoin nytkin muutaman kakun joulumyyjäisiin
vuosia sitten maa- ja kotitalousnaisten juhlakurssilta saamallani luotto-ohjeella.


Kirjaan ohjeen nyt tänne talteen.
Kännykästä on nimittäin tullut selvästi kätevämpi ja käytetympi reseptikansio
kuin nuo paperiset versiot,
vaikka toki niissä hiirenkorvilla olevissa, 
rasvatahraisissa ohjevihkosissakin on oma tunnelmansa. <3

~~~~~~~~

Arabialainen maustekakku

200 g rasvaa
3,5 dl sokeria

3 munaa

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl mantelirouhetta

2 dl kermamaitoa

Rasva ja sokeri vaahdotetaan ja siihen lisätään munat yksitellen.

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan vuorotellen kermamaidon kanssa.

Annos riittää 1,8 litran vuokaan.
Kakku paistetaan voidellussa ja korppujauhotetussa vuokassa 
175 asteessa noin tunnin ajan.

Kuorrutus:

50 g voita
225 g tomusokeria
4 tl tummaa kaakaota
1 tl kanelia
4 tl kuumaa vahvaa kahvia

Ainekset sekoitetaan keskenään.

~~~~~~~~~~~~

Tällä kertaa kylläkin laitoin kuorrutuksen täältä löytyvällä kuorrutuksella + kaneli.


Ihana mausteinen tuoksu leijailee kodissa.

Taidanpa keittää nyt ahkeruuskupin itselleni ja leikata pikkusiivun tuota herkullista kakkua.
Sen jälkeen kiikutan kotikakun kiireesti pakkaseen,
että siitä jää iloa toiseenkin hetkeen.
Mikä kakku tai leivonnainen on muuten sinun joulukahvipöytäsi lemppari?

Ihanaa viikonloppua Sinulle! 

Kaisu


Pst.
Kuvat eivät ole kaksisia,
mutta nämä ovat näitä hämärähyssyssä otettuja pikakuvia
ja  minulla ei ole nyt aikaa eikä energiaa säätää niiden kanssa! ;)







16 kommenttia:

  1. Kävin juuri myyjäisissä tänään, niin oli siellä monenlaista kakkua, ostin vain joulutorttuja mummon taikinaohjeella tehtyjä, ei kaupan taikinaa, viinereitä ja kääretorttua, kaikki pakkaseen jouluksi, kyllä ne on hyviä nuo kakut, mutta kun ei saisi syödä niitä, niin ei tule ostettua, itse olen tehnyt kransseja ja pipareita marttojen myyjäisiin, kaikki on mennyt kaupaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyjäisissä on kyllä aina leivonnaisten kirjo esille. Paljon ihania kotitekoisia herkkuja. Jokaiselle jotakin! <3
      Kiva, että löysit sieltä sinäkin pakkaseen jouluherkut. Onhan se kiva olla jemmassa jotakin kahvileipääkin.
      Oikea kotipulla on kyllä myös yksi myyvä tuote. Kiva, kun sinä leivot sitä! <3

      Poista
  2. Oijoi, tuo on niin hyvää! 💖

    VastaaPoista
  3. Itselläni tulee leivottua jouluksi vain kirsikka-suklaakakkua. Arabialaista maustekakkua oli aina lapsuuskotini joulukahvipöydässä. Se on kyllä herkullista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikkasuklaakakku kuulostaa mielenkiintoiselta. Koskaan en muista sellaista nauttineeni. Enlantilaisesta hedelmäkakusta innostuin viime joulun aikaan! :)

      Poista
  4. Olen pitkään etsinyt semmoista lapsuudesta tuttua maustekakkuohjetta, kriteerinä juuri se, ettei ole liian kuiva ja murenevainen. Taitaa mennä tämä testiin tänään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa mielenkiinnosta tätä! <3
      Ehkä se lasten sanoma " ei liian kuiva" tarkoittaa ensisijaisesti tuota herkullista suklaakuorrutusta ja toki mehevä kakku on muutenkin!

      Poista
  5. Arabialainen kuuluu kyllä ehdottomasti joulun ajan herkkuihin. Tosi hyvä myyjäisleipomus, menee kyllä varmasti kaupaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteitä myötäilevä leipomushan tämä on ja siksi niin tykätty! <3

      Poista
  6. Ne vanhat ja käytetyt reseptit ovat varmoja kun haluaa onnistua. Tykkään joulu kansiostani, jossa juuri juhliin reseptit kaikkine tahroineen ja lisävinkein reunoissa. Tiikerikakusta on montakin versiota, aina nopea laittaa. Ja minun jouluun kuuluu ehdottomasti englantilainen hedelmäkakku, jonka voi leipoa hyvissä ajoin. Tapani on laittaa kaksinkertainen annos jonka jaan kolmeen vuokaan. Vuosi sitten rivissä oli 21 kakkua, odotettu joulutervehdys monille. Varmaan kokeilen sinunkin reseptiäsi. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin "vanhassa vara parempi" -sananlasku sopii tähän tilanteeseen. Kun leipoo, luottoreseptillä yleensä onnistuu ja tietää mitä on tekemässä! <3
      Kakku -ja leipätervehdykset joulun aikaan ovat mieluisia juttuja. Kuulostaa ihanalle tuo sinun hedelmäkakkutehtailusi. <3 Tuollainen lahja on kiva antaa, ihana saada! <3
      Kokeilepa arabialaisen tekoa tällä reseptillä!

      Poista
  7. Näyttääpä herkulliselta, tuo päällyste varmaan kruunaa kakun. Mun suosikkikakku jouluna on taatelikakku, mutta tätäkin voisin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrutus on mielestäni se juttu ja mantelirouhe.
      Kannattaa kokeilla ja maistella. Tiedä vaikka uusi jouluherkku kahvipöytään kehkeytyisi tästä! <3

      Poista
  8. Kiitos ohjeesta. Herkulliselta näyttää. :)

    VastaaPoista