6. syyskuuta 2014

Luovuus alkaa tylsyydestä


Olen vankasti sitä mieltä, että niin aikuisten  kuin lastenkin kohdalla tylsyys ja pitkästyminen antavat energiaa ja saavat luovuuden liikkeelle.  Monesti lapsien suusta kuuluu lausahdus, että  "ei ole mitään tekemistä!" Kun malttaa olla tarttumatta siihen huokaukseen, voi kohta löytää lapsensa innostuneena aivan yllättävästä puuhastelusta.

Emme ole vieneet emmekä hankkineet mökille varsinaisia leluja ja vempaimia, jotta tälle luovuudelle ja omatoimiselle puuhastelulle olisi tilaa. Tänä kesänä vanhimman lapsenlapsemme ja omien pienimpien poikien mielipuuhaa on ollut "syttypuiden" tekeminen. Liiterissä he ovat  kirveellä ja vesurilla halkoneet ja poikki napsineet puita. Viime kerralla toimintaan oli tullut jo jonkinmoista työn organisointia ja liukuhihnameininkiä.; yksi nakkasi puun, seuraava halkaisi ja viimeinen laittoi pilkkeen vielä puoliksi. Yhdessä he keräsivät ne laatikoihin saunalle ja grillilatoon vietäväksi! :)


Pienten poikien "syttypuut".

Lapset tykkäävät tehdä oikeita töitä ja oikeilla työkaluilla. Majan rakentaminen on perinteinen poikien harrastus ja sitä Tauvonpaikassa on harjoittettu -viimeiseksi savusaunan viereisiin koivuihin. Majassa oli jo toinen kerroskin, mutta tänä kesänä on suoritettu madaltaminen.  Isot pojat kyllä moittivat minua, että olen antanut  kauniit koivupuut "tuhota". He eivät kuulema ole pihapuihin saaneet rakennella! Näin ne äidit heltyvät ja periaatteet oikenevat aikojen saatossa. Minusta se oli vaan nyt niin luontevaa poikien rakennella siinä isojen rinnalla! :)


Poikien maja!

Meidän pojilla on ollut perinteisenä  luottohommana rännien tyhjentäminen havunneulasista. Siinä on extremeä, kun saa luvan jälkeen katoilla kiipeillä ja kehujakin ropisee tasaseen tahtiin. Niinpä sekin työ tuli taas tälle syksylle hoidettua ja mökinhoito tältä osin reilassa.


Katolla kiipeileminen on luvallista mökillä.
Monta lapiollista havunneulastöhkää irtosi ränneistä tälläkin kertaa.

Lastenlasten serkkuleirin aikaan mieheni nikkaroi kahden kaikkien pikku poikien  kanssa veneet. Niin isä / pappa kuin poikaset olivat silmin nähden onnellisia puutyöhetkestä.  Porakone, saha, vasara ja naulat saivat tuta pienten innokkaiden nikkareiden innokkaat kädet ja tyytyväiset myhäilyt. Meren laineilla niitä sitten ilon kautta uitettiin ja matkatavaroihin kotiaviemisiksi huolella peiteltiin. <3


On laiva valmiina lähtöön...


ja vanhoista rattaista pappa teki lasten kanssa kyytipelin!


<3Leikki on lapsen työtä ja lapsi oppii leikkiessään, sanotaan.
Ja näin se kyllä onkin!
On  vain oltava aikaa ja tilaa, mahdollisuuksia ja mallia.
Välillä pitää laittaa kännyt  ja pelikoneet takavarikkoon. <3

-Kaisu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti