21. helmikuuta 2025

Helmi-velli


Iltaruokaa pähkäillessäni muistui mieleeni Helmi-perunasuurimot,
joita on tullut jemmattua hätävaraksi kaappiin. 

Kylläpä velliannos maistuikin maukkaalle. 
Tätä ei ole ollutkaan pitkään aikaan tarjolla. 
Kevyt vaihtoehto tuntui riittävältä meille kahdelle,
kun molemmat olimme kuitenkin syöneet tänäänkin jo vahvemman aterian. 






Helmivelli tai -puuro on lapsuuskodin peruja ja muistoja; 
kotona keitettiin tätä useinkin. 
Lapset ovat kuvanneet perunasuurimoita stryroxpalleroiksi,
vaikka ei ne toki nitise keittämisen jälkeen. 
Helmi-suurimot valmistetaan perunatärkkelyksestä eli ne ovat gluteenittomia. 
Niitä voi käyttää myös leivonnaisiin 
mm. piirakkapohjiin ja niihen täytteisiin tai sämpylöihin.


~~~~

Laitoin perheryhmään kyselyä,
onko lapset muistaneet tätä velliä keitellä.
Yllättävän monta ei-vastausta tuli ja sellaisia vastauksia, 
että ei maistu meillä kaikille,
itselle saa keittää. 

Näinhän nämä makuasiat tahtovat mennä.
Mutta hyvähän se on keitellä erilaisia puuroja ja vellejäkin,
että jokainen saa makustella ja löytää oman lempparinsa näistäkin. 
Tällaisen maitopohjaisen vellin keittäminen on toki oma taitolajinsa;
 teflonkattilassa tämä onnistuu arvatenkin parhaiten. 




Puuroista ja velleistä tässä samalla vähän laajemminkin
gluteenittomasta näkökulmasta. 
Meillä tulee keitettyä riisipuuroa useinkin. 
Riisihiutaleista tulee myös ihan makoisa riisiryynipuuron korvike, 
jos ei satu olemaan aikaa hauduttamiseen. 
Riisijauhosta tulee oiva mannaryynipuuron korvike. 
Vastikään keitin pinaattivelliä pakastepinaatista: 
tykkäämme siitä. 

Tattaripuurot ym. varsinaiset gluteenittomat puurot eivät ole kuitenkaan 
nousseet meidän ruokalistoille. 
Pitää jatkaa makusteluharjoituksia. 

~~~~~

Edesmennyt appeni ruukasi sanoa, 
että "riisryynivelli on hyväks vattalle". 

Me tuumasimme velliä nauttiessamme, 
että puuroja ja vellejä pitäisi keitellä useammin iltaruoalle.
Ne ovat näppäriä valmistaa, edullisia ja kevyitä vaihtoehtoja. 

Mitäpä sinä ajattelet puurojen ja vellien keitosta?
Tuleeko sinulla keitettyä niitä?
Mikä on sinun lemppari tai mikä ei maistu? 
Mikä gluteeniton vaihtoehto sinulla olisi tarjottavana?


~~~~~~~~

Helmi-vellillä helmikuun viimeiseen viikonloppuun
 ja kohta alkavaan viimeiseen viikkoon! 

Nautitaan olevasta,
helmikuun helmistä! 

💫
 






5 kommenttia:

  1. Minä keittelin lapsilleni Helmi -velliä ja nykyään joskus meille aikuisillekin. Lapsena en muista, että meillä olisi ollut Helmi -velliä. Sen sijaan isä keitti välillä parasta syömääni makaronivelliä.
    Nykyään tulee harvoin keitettyä puuroa. Tällä hetkellä minulla on meneillään kaurapuurokausi :)

    VastaaPoista
  2. Lapsena viimeksi olen syönyt helmivelliä, mutta Sartsan mainitsema makaronivelli, onkohan se sama kuin lapsuuden "maitomakarooni"?! Mummu teki ja äiti teki, itse en ole tehnyt, mutta muistan tykänneeni. Tänään sairaslomapäivän ratoksi keittelin ihan riisipuuron. Normaalisti meillä syödään kaurapuurosta luksusversio (eli kaikki mahdolliset lisukkeet mukana) viikonloppuaamuisin, muuten ei juuri tule puuroja tai vellejä syötyä.
    T. 41v

    VastaaPoista
  3. Olen perheestämme ainoa joka helmivellistä tykkää, joten tekemättä jää. Mieheni keittää itselleen joka aamu kaurapuuroa, minä tyydyn ruisleipään.

    VastaaPoista
  4. Äitini keitti usein Helmivelliä, se periytyi myös meille todin omat lapseni nimesivat sen kalansilmävelliksi.
    Hyvää se oli, nyt täytyy käydä tutkailemassa löytyykö Helmiryynejä lähikaupasta.
    Hyvää viikonloppua sinulle!🌸

    VastaaPoista
  5. Helmipuuro on todella hyvää, sain aikoinaan esikoisen päiväkodissa maistaa ja vei kyllä kielen mennessään !

    VastaaPoista