13. maaliskuuta 2024

Keväisiä puuhia keittiössä

Keväiset päivät ja kaupan hyllyn siemenpussit innoittivat aloittelemaan jo keväisiä puuhia eli 
versojen kasvattelua pienimuotoisesti 
keittiön ikkunan edessä.




Olen ennemmin kokeillut vain herneenversoja.
Nyt kylvin myös sinapinsiemeniä sekä vihanneskrassia.

Joka kerta tuntuu olevan yhtä suuri ihmetyksen aihe se,
miten pienistä siemenistä nousee niin äkkiä vihreyttä mullan läpi.
Terhakoita sirkkalehtiä, joita pian voi alkaa leikkomaan salaattiin ja leivän päälle.
Kasvun ihme puhuttelee ja pysäyttää kevään voiman äärelle.




Tein nämä kylvöt viime torstaina kostutettuun multaan.
Laitoin siemenien päälle kuvan oton  jälkeen multaa ja 
sujautin purkit muovipussien sisään. 

Tiistain eli viiden päivän jälkeinen kasvutilanne näkyy alemmassa kuvassa. 
Hämmästyttävän hyötyisiä siemeniä ja nämä kyllä palkitsevat malttamattomankin viljelijän. 
Herne ei ollut tässä erässä niin nopeana kuin yleensä,
mutta sekin nousee jo hyvää vauhtia.




Pienet keväiset viherkipot ovat kauniita ihan tällaisenaan
ja sopivat mukavasti keväisiin kattauksiin.

Pöytäviljelyksiä on näppärä uusia, 
jos sattuu  unohtumaan kastelu tai tulee joku muu  kämmäys viljelyksen hoidossa. 
Sinapinsiemenet nappasin muuten maustehyllystä
ja siemenpussihyllyköstä löytyy vaihtoehtoja valita asti.

Parasta tässä puuhastelussa on kasvun ihme ja herkkä, keväinen vihreä.
Tästä kaikesta tulee niin mukava kevätfiilis! 






Siemeniä on kiva laittaa myös lasten kanssa multaan 
ja seurata heidän kanssaan siementen itämistä ja versojen kasvua.
Joskus olen saanut äitienpäivälahjaksi herneenversopurkin.

Viherpurkin voisi antaa näin keväällä Ystävällekin yllätykseksi 
tai nimpparitervehdykseksi tai tuliaiseksi.

Oletko sinä jo kylvänyt syötäviä versoja kasvamaan?
Mitä suosittelet kokeilemaan?
Jaksatko innostua kukkien taimien kasvattamisesta ja koulaamisesta?



 

6 kommenttia:

  1. Nuo ovat kyllä varsinaisia kevättunnelman tuojia! Joskus olen kasvattanut ituja, mutta koin sen hiukan työlääksi kaikkine huuhteluineen. Noille ei kai tarvitse tehdä muuta kylvämisen jälkeen kuin kastella ja sitten leikata syötäviksi kun ovat kasvaneet, vai? Mukavaa kevään odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat todellakin tuulahdus keväästä ja kasvusta.

      Juuri tein salaatin ja saksin siihen mukaan sinapin- ja herneenversoja.
      Tuntui tosi kivalle laittaa sekaan itsekasvatettua lisää.

      Minä tykkään tällaisesta helposta viljelyksestä sekä siitä, että nämä ovat niin takuuvarmoja kasvajia.

      Kiitos kevättoivotuksista! Kerropa, jos innostut versojen kasvatuksesta!

      Poista
  2. Komeasti vihertää siellä, vau! Tänä vuonna ensimmäistä kertaa tein kylvöjä ja ainakin basilika ja persilja koittaa kovasti nousta :) aivan aloittelevalle puutarhurille tämä on suuri riemun paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taija-Tiia, kiitos kommentistasi ja käynnistä täällä. <3

      Nämä viherkipot ovat kyllä iloinen yllätys ja mukava kokemus keittiöviljelystä.
      Minäkin taidan kokeilla persiljaa.
      Äitini ostaa kaupasta sellaisen pienen ruukullisen persiljan, ottaa ruukun pois ja istuttaa isompaan ruukkuun omaan keittiöviljelmään.

      Kevään kauniita hektiä sinulle!

      Poista
  3. Juuri tänään laitoin märän servetin päälle krassia ja sinapinsiemeniä kasvamaan. Nyt vain malttamattomana odotellaan.
    Alkuviikosta kylvin tomaatteja, värinokkosia, ritarinkannuksia, salkoruusuja, erilaisia heiniä ja kelloköynnöksiä. Tomaatiti ovat jo lähes kaikki itäneet, muita vielä odotellaan.

    VastaaPoista
  4. Aivan syötävän ihanat kuvat. Vetrsot ovat jo ruukussakin silmänruokaa.

    VastaaPoista