9. joulukuuta 2014

Joulumuistoja (9.12.)

Eilen minulla oli valtaisa kasa puhdasta pyykkiä taiteltavana lasten kanssa. Siinä vaatteita kaappeihin laitellessa innostuin joulusiivoamaan kodinhoitohuonetta. Jotenkin oli niin hyvä fiilis tuohuta ja järjestellä paikkoja. :)

Kaikenmoista tavaraa sitä olikin kertynyt kaappeihin; pieneksi käyneitä vaatteita, parittomia sukkia, korjausta odottavia housuja, kesävaatteitakin. Kierrätyspussiin joutivat joutilaat, ehjät jutut ja osa siirtyi vaatehuoneeseen menevään kasaan. Tuli huikean siistiä  pienessä ajassa. Aivan hykerryttävä olo...

Yhdestä kaapista löysin nuorena morsiamena tekemäni käsipyyhkeet. Oikein pysähdyin näitä lähemmin tutkimaan. Niihin liittyy paljon lämpimiä muistoja, tekemisen iloa ja rakkautta. <3 <3

Muistan, kuinka kotipitäjän Osuuskaupasta ostin punaruutuista,  siniruutuista ja  ruskearuutuista vohvelikangasta kutakin kahden käsipyyhkeen verran. Virkkasin molempiin päihin pitsit ja ompelin myös nimikirjaimeni niihin.

Silloin yli kolmekymmentä vuotta sitten tämä lienee ollut tavallista puuhaa nuorilla tytöillä. Tuleviin päiviin tehtiin ns. kapioita. Tänään ei ehkä tulisi ensimmäisenä mieleeni alkaa tällaiseen puuhasteluun pyyhkeiden kanssa. :)Ajatuksissani kuljin omaan lapsuuden kotiini ja  kodin joulutouhuihin. Käsityöt ja kaikenlainen käsillä tekeminen olivat olennainen osa joululahjoja ja joulun valmisteluja. Isä valmisti puutöitä ja häneltä onnistui kyllä monenlaiset muutkin askareet. Äiti kutoi ja virkkasi -silloin ja  vielä edelleenkin.  <3

Mieleeni nousee monet käyttövaatteet ja jouluiset lahjatkin, joita äiti lapsuudessani  (nykysanan mukaan) tuunasi. Usein hän ompeli meille tytöille vaatteita isommista vaatteista tai joskus käänsi vaatteen nurjan puolen käyttöön, kun kangas oli nypyttömämäpää ja kauniinpaa siltä puolen.  Tai sitten muilla pienillä kekseliäillä ideoilla uudisti vanhoja vaatteita.

Isäni oli myös hoksaavainen ja humoristinen lahjanlaittaja. Hän saattoi paketoida (nykymittapuun mukaan) ns.kierrätyslahjoja. Yksi sellainen on mieheni neljännellä luokalla tekemä puurasia, jonka sain kerrattain rakkaana joululahjayllätyksenä meille molemmille. Isäni oli ottanut tämän rasian talteen mieheni kotoa ja maalannut valkeaksi. Pohjassa näkyy neljäsluokkalaisen pojan nimikirjoitus ja vihreä väri muistona alkuperäisestä puukäsityöstä, josta tuli sitten monella tapaa mieluinen korurasia.


Pienistä omatekoisista lahjoista, 
niiden tekemisestä ja saamisesta tuli joulumieli. 
Niin hyvä, lämmin ja hellä.

Tällaisiin muisteloihin päätyi kodinhoitohuoneen kohennus.
Jouluvärssyä mukaillen:

Lapsen lailla jouluun kuljen, 
touhuissani silmät suljen.
Muistan jouluni entisen
-arvaat, ett´ kaihoten hymyilen.

Kaisu7 kommenttia:

 1. Hymyilyttää nuo pyyhkeet! Ihanat!
  Ja arvokas tuo korurasia. Sellainen olisi mieluisa lahja itsellenikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti ne ovat aarteita. Olenkin aina sanonut, että joitakin muistoja pitää olla elämän matkalta, sen eri vaiheista. Aika kultaa muistot, sanotaan. Sen se on tehnyt näillekin esineille...<3

   Poista
 2. Annoit inspiksen siivoamiseen:-) . Kiitos! Oletpa tehnyt kauniit pyyhkeet ja niin sievät pitsit. Olipa varmasti ihana yllätys saada rasia tuunattuna uuteen muotoon:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava jos siivousinspis tarttuu näin. Sehän on positiivista tartuntaa, josta hyötyy koko perhe. ;)
   Rasiasta voisin vielä sanoa, että olihan se ylläri miehellenikin. Eihän poikaset paljon arvoa omille jutuilleen ruukaa antaa,,,

   Poista
 3. Olet mukavia postauksia tehnyt! On ollut niin kiireistä työmarkkinoilla, ettei ole kerennyt, eikä jaksanut edes näitä mukavia blogeja seuraamaan. Monta ihanaa ideaa! Iloista adventinaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ride, kiva kuulla sinusta. Vähän jo tässä mietinkin eräänä päivänä mitähän sinulle kuuluu. Kävin blogissasikin kurkkimassa touhujasi. :)
   Joulun aika on sellaista vilinää ja vilskettä. Teilläkin taisi olla töissä myyjäiset,.. Ihanaa joulunalusaikaa ja jouluvalmisteluja sinullekin.

   Poista