21. helmikuuta 2025

Helmi-velli


Iltaruokaa pähkäillessäni muistui mieleeni Helmi-perunasuurimot,
joita on tullut jemmattua hätävaraksi kaappiin. 

Kylläpä velliannos maistuikin maukkaalle. 
Tätä ei ole ollutkaan pitkään aikaan tarjolla. 
Kevyt vaihtoehto tuntui riittävältä meille kahdelle,
kun molemmat olimme kuitenkin syöneet tänäänkin jo vahvemman aterian. 






Helmivelli tai -puuro on lapsuuskodin peruja ja muistoja; 
kotona keitettiin tätä useinkin. 
Lapset ovat kuvanneet perunasuurimoita stryroxpalleroiksi,
vaikka ei ne toki nitise keittämisen jälkeen. 
Helmi-suurimot valmistetaan perunatärkkelyksestä eli ne ovat gluteenittomia. 
Niitä voi käyttää myös leivonnaisiin 
mm. piirakkapohjiin ja niihen täytteisiin tai sämpylöihin.


~~~~

Laitoin perheryhmään kyselyä,
onko lapset muistaneet tätä velliä keitellä.
Yllättävän monta ei-vastausta tuli ja sellaisia vastauksia, 
että ei maistu meillä kaikille,
itselle saa keittää. 

Näinhän nämä makuasiat tahtovat mennä.
Mutta hyvähän se on keitellä erilaisia puuroja ja vellejäkin,
että jokainen saa makustella ja löytää oman lempparinsa näistäkin. 
Tällaisen maitopohjaisen vellin keittäminen on toki oma taitolajinsa;
 teflonkattilassa tämä onnistuu arvatenkin parhaiten. 




Puuroista ja velleistä tässä samalla vähän laajemminkin
gluteenittomasta näkökulmasta. 
Meillä tulee keitettyä riisipuuroa useinkin. 
Riisihiutaleista tulee myös ihan makoisa riisiryynipuuron korvike, 
jos ei satu olemaan aikaa hauduttamiseen. 
Riisijauhosta tulee oiva mannaryynipuuron korvike. 
Vastikään keitin pinaattivelliä pakastepinaatista: 
tykkäämme siitä. 

Tattaripuurot ym. varsinaiset gluteenittomat puurot eivät ole kuitenkaan 
nousseet meidän ruokalistoille. 
Pitää jatkaa makusteluharjoituksia. 

~~~~~

Edesmennyt appeni ruukasi sanoa, 
että "riisryynivelli on hyväks vattalle". 

Me tuumasimme velliä nauttiessamme, 
että puuroja ja vellejä pitäisi keitellä useammin iltaruoalle.
Ne ovat näppäriä valmistaa, edullisia ja kevyitä vaihtoehtoja. 

Mitäpä sinä ajattelet puurojen ja vellien keitosta?
Tuleeko sinulla keitettyä niitä?
Mikä on sinun lemppari tai mikä ei maistu? 
Mikä gluteeniton vaihtoehto sinulla olisi tarjottavana?


~~~~~~~~

Helmi-vellillä helmikuun viimeiseen viikonloppuun
 ja kohta alkavaan viimeiseen viikkoon! 

Nautitaan olevasta,
helmikuun helmistä! 

💫
 






15 kommenttia:

  1. Minä keittelin lapsilleni Helmi -velliä ja nykyään joskus meille aikuisillekin. Lapsena en muista, että meillä olisi ollut Helmi -velliä. Sen sijaan isä keitti välillä parasta syömääni makaronivelliä.
    Nykyään tulee harvoin keitettyä puuroa. Tällä hetkellä minulla on meneillään kaurapuurokausi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun jaoit muistojasi. <3
      Makaronivellistä on itselläni vahva makumuisto. Sellaista paksuhkoa, joka on sakeutettu vehnäjauhoilla. Sitä on tullut keitettyä lapsille ja lapsenlapsillekin.

      Poista
  2. Lapsena viimeksi olen syönyt helmivelliä, mutta Sartsan mainitsema makaronivelli, onkohan se sama kuin lapsuuden "maitomakarooni"?! Mummu teki ja äiti teki, itse en ole tehnyt, mutta muistan tykänneeni. Tänään sairaslomapäivän ratoksi keittelin ihan riisipuuron. Normaalisti meillä syödään kaurapuurosta luksusversio (eli kaikki mahdolliset lisukkeet mukana) viikonloppuaamuisin, muuten ei juuri tule puuroja tai vellejä syötyä.
    T. 41v

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makaronivellistä on kyllä itselläni mieluisa makumuisto ja tulikin mieleeni, että sitähän voisi kokeilla tehdä nyt gluteenittomista makarooneista.
      Kiva, kun sinäkin lähdit muistelemaan näitä puuroja ja vellejä. <3

      Poista
  3. Olen perheestämme ainoa joka helmivellistä tykkää, joten tekemättä jää. Mieheni keittää itselleen joka aamu kaurapuuroa, minä tyydyn ruisleipään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän monessa perheessä oli Insta-kyselyni mukaan juuri tuo tilanne, että osalle maistuu, osalle ei ja siksi jää keittämättä.
      Puuron ja vellin maistuminen on kyllä maku- ja tottumiskysymys.
      Aamulla meillä ei puuroa keitetä.

      Poista
  4. Äitini keitti usein Helmivelliä, se periytyi myös meille todin omat lapseni nimesivat sen kalansilmävelliksi.
    Hyvää se oli, nyt täytyy käydä tutkailemassa löytyykö Helmiryynejä lähikaupasta.
    Hyvää viikonloppua sinulle!🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin muiston jakamisesta. Ja kiva, jos innostut nyt kokeilemaan Helmi-vellin keittoa tämän postaukseni myötä. <3

      Poista
  5. Tutustuin Helmiin vasta aikuisiällä työpaikalla, ei siitä lemppariruoka tullut enkä itse ole tehnyt sitä. 🍽🥛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee, että siitä joko tykkää tai ei, sitä keittelee tai jättää keittämättä.
      Kiva, kun jaoit ajatuksesi tästä vellistä.

      Poista
  6. Paljonkin tulee keitettyä vellejä ja puuroja, viikottain. Yleisimmin makaroni- tai mannavelliä. Lisäksi manna-, riisi-, kaura-, neljänviljan-, kaurasuurimo- ja ohrasuurimopuuroja. Helmistä en ole keittänyt muutamaan vuoteen, kun se ei maistu lapsille. Itse kyllä siitä tykkäisin. Sitä keitettiin omassa lapsuudessakin. Lisäksi lapsuuskodissani keitettiin talkkunaa, leipäpaistia ja huituvelliä. Onko ne sinulle tuttuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku Akka, teillä onkin hyvä repertuaari erilaisia vaihtoehtoja tarjolla. Hyvältä kuulostaa ja kiva keitellä sellaista, joka maistuu useammalle.
      Talkkuna on tuttu lapsuudenkodistani, mutta sitä en kyllä ole omassa keittiössäni valmistanut. Se ei ollut minun juttu.
      Isä keitti usein leipäpaistia ja iso voisilmä pistettiin keskellä lautasta. Kokonaan jäänyt unholaan ja pieni epäilys siitä, että olisiko sille tiausta meillä.
      Huituvelli on tuttu äidin sanastosta ja muisteloista. Ei makumuistoa.

      Mielenkiintoista se on ruokalistassakin, mitkä jäävät "elämään" ja mitkä unohtuvat.

      Poista
  7. Ihana makumuisto ja kiva lukea, että päiväkodissakin tätä on tarjottu. <3

    VastaaPoista
  8. Minulle onkin ihan uusi juttu. Pitääkin kokeilla.
    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

    VastaaPoista