1. syyskuuta 2020

Gluteenittomia "revittyjä" leipäsiä

Vapun aikaan leivoin puolipaksua hiivaleipää
ja aioin silloin kokeilla ko. ohjetta gluteenittomana versiona.

Nyt se aikomus on toteutettu,
resepti kokeiltu gluteenittomana 
ja tulos vallan maittavaksi todettu.




Kylmäraski:

7 dl viileää vettä
4 dl tattarihiutaleita
4 dl Semperin grow mix -jauhoja
5 g hiivaa

Sekoita viileään veteen hiutaleet, jauhot ja hiiva.
Peitä astia kannella ja laita se jääkaappiin 12 tunniksi.

Lisää seuraavana aamuna:

3 dl vettä
45 g hiivaa
4 dl tattarijauhoja
n. 1 litra Semperin grow mix -jauhoja
1 rkl suolaa

Lisää raskiin lämpimään veteen sekoitettu hiiva ja tattarijauhot.
Sekoita joukkoon suola ja Semperin grow mix- jauhoja niin paljon,
että taikina on pehmeää, mutta leivottavaa.

Leivo taikinasta 3-4 leipää  tai pieniä leipäsiä ja kohota ne hyvin leivinliinan alla.
Pistele leivät ja paista 200-225 asteessa pieniä 15 minuuttia ja  leipiä 20-30 minuuttia.
Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.

Juuri oli minulla jääkaapissa 20 tuntia
 alkuperäisen ohjeen 12 tunnin sijaan!

Taikina oli tosi leipoutuvaa.
Tein siitä tangon, josta leikkasin palasia
ja taputtelin pieniä leipäsiä.
Olen joskus oppinut, että gluteenittomia kohotetaan vain kerran
eli kohotin vain leivotut leivät, en taikinaa.

Halkaisin leipäset jäähtymisen jälkeen
ja laitoin niistä osan kuivahtamaan. 
Ajattelin, josko siitä saisi sellaista "revittyä leipää"parhaimmalle kaverilleni,
sillä tiedän hänen tykkäävän kovasta leivästä
ja kaipaavan välillä ruisrevittyä.

Jos näistä halkaistuista tulee hyviä kuivatettuina,
sitähän voisi jatkossa tehdä reikäleipiä, joita halkaisisi...
Näin se ajatus kulkee jo eteenpäin.



Kylmäraskilla saa maukkaampaa ja maistuvampaa leipää
sekä normijauhoilla kuin näköjään gluteenittomanakin.

Oli kiva leipoa välillä aivan uudella reseptillä,
 sillä kyllähän gluteenitonkin voi leipääntyä (mikä mielenkiintoinen sana!),
jos on aina samaa leipää tarjolla.

Huomaan itselläni nyt uutta intoa gluteenittomien leipomiseen
 tämän oman vehnättömän ruokavalion myötä.
Jospa joku teistä saisi tästä reseptikokeilusta myös inspiksen,
josta toki mielelläni myös kuulisin.

















4 kommenttia:

  1. Nam! Lämmin leipa - ihan parasta. Minä olen monena aamuna leiponut sämpylöitä edellisillan puurosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin leipä ja sen tuoksu ovat kotoisia, ihania asioita.
      Mutta ennen aamupalaa minä en kyllä selviäsi sämpylöiden tekoon, vaikka se tuoksu olisi varmaan aivan ihana aamun aloitus. Ihana sinä! <3

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, tuota kylmäraskia pitää kokeilla😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin kyllä mausta, jonka raski antoi leipään!
      Kerropa sitten, mitä sinä tykkäsit! :)

      Poista