13. tammikuuta 2015

Marja- ja hedelmäpuuroja välipalaksi

Jouluherkkujen jälkeen on ihana palata nauttimaan 
arjen ruokalistasta ja kotoisista välipaloista.

Koululaisten mieleen on vanha tuttu 
vaaleanpunainen vispipuuro, 
jonka useimmiten teen puolukasta ja mannaryynistä
ja maustan suolalla, sokerilla ja vaniljasokerilla.
Viimeksi keittämäni ja oikein kuohkeaksi vatkaamani puuro
meni kuin kuumille kiville.
Pienet lapsenlapsetkin tykkäsivät siitä! <3


Monesti sitä kangistuu kaavoihinsa 
ja keittää samalla reseptillä niin kauan, 
että lapset sanovat vispipuuroa tulevan jo korvistakin. :)

Onhan niitä monia muitakin
 marjaisia ja hedelmäisiä puuroja, joita voisi vaihteeksi tehdä.
Olisi mukava,
että  lapset oppisivat syömään erilaisia perinteisiä puuroherkkuja
ja etteivät ne unohtuisi itseltänikään.

Pitääkin jonakin päivänä keittää jotakin seuraavista
ja antaa nuorimmille lapsillekin makuelämyksiä. :)

Yksi variaatio on vispipuuro punaherukoista. 
Äitini vispaa sinne sekaan jäisiä mansikoita ja ne antavat kivan pehmeän maun puurolle.

Puolukoista ja ruisjauhoista tulee tuhti ja aika lailla ruokaisa puuro.

Anoppini keitti mustikkamarjapuuroa mustikoista ja grahamjauhoista.

Joskus päiväkodissa oli luumumannaryynipuuroa
mutta se ei saanut sijaa meillä.

Syksyllä on tullut tehtyä oman omenapuun omenista omenariisipuuroa
Elikä omenoita keitetään ja ehkä hienonnetaan sauvasekoittimella hienoksi. 
Puuroriisit heitetään sekaan. 
Joskus äiti laittoi rusinoitakin sekaan, mutta minusta se oli liikaa! <3


Siinä monta vaihtoehtoa,
 mutta tänään meidän lapset syövät vaaleanpunaista puuroa
- puolukkaista mannavispipuuroa!

Vanhaa ruokalorua mukaillen:
Äiti puuron keitti,
isä maidon osti,
tulkaapa lapset syömään!




12 kommenttia:

  1. Entäs huituvelli? Oletko sitä syönyt? Minun äitini teki riisistä sitä ja siihen tuli rusínoita sekaan. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huituvelli -sanan olen kuullut, mutten ole maistanut. :) Onkohan se jonkun alueen perinneruoka? Näitähän meidän pitäisi vaalia ja perintönä viedä eteenpäin! <3

      Poista
    2. Varmaankin on. Äitini on kotoisin Haapavedeltä ja siellä se ainakin on suosittua. :)

      Poista
    3. Minunkin äiti on Haapavedeltä kotoisin. Meillähän on sitten yhteisiä perinteitä ja sukujuuria samoilla sijoilla! :)

      Poista
  2. Tuo on meidänkin lasten herkkua. Pystyisiköhän sitä tehdä myös gluteenittomana. En ole koskaan kokeillut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanneli. Tätä vispipuuroa voi tehdä gluteenittomille riisijauhosta. Hiutaleetkin käynevät. Minun "lutteeton" ei marjapuurosta perusta; sanoo äitinsä syöttäneen sitä liikaa! :)

      Poista
  3. Muistatko Kaisu myös talkkunan ja leipäpaistin!? Silloin lapsena ne ei aina kovin hyvää ollut, mut muutamia kertoja olen leipäpaistin keittänyt ja hyvää oli voisilmän kera !<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niitä me isän kanssa keiteltiin, kun äiti oli töissä. <3 Talkkuna oli jotenkin "hiekkaisen" oloista, karkeaa lapsen makuhermoille. Leipäpaisti oli makiaa! Siinähän ruisleivän kantapalat ja kuivaneet siivut liuotettiin veteen ja keitettiin. Voisilmä kruunasi sen herkun. Eipä ole tullut niihin palattua...Vahva tunne- ja makumuisto kylläkin on! <3

      Poista
  4. Voi että olisi täydellistä olla maailman parhaan maman ruokapöydässä. Onneks muutoman yön päästä! Säästä mullekki 💕

    -Ada

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Keitetään uusi satsi tai sitten jotain muuta herkkua, mikä opiskelijalle maistuu ja oikein kotoisalle tuntuu! <3

      Poista
  5. Hellow! Monta mukavaa postausta olet tehnyt! Työkiiret on vaan esteenä tälle mukavalle harrastukselle minulla. Huituvelliä anoppi keitti ja opetti minuakin ja on Haapaveden perinneruokia. Kainuun perinteenä on rönttöset ja kapakeitto. Molemmat tietenkin ihania! Valoa sinun ja perheesi tammikuuhun. -Ride-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan Ride! Minunkin äiti on lähtöisin Haapavedeltä. Huituvelliä ei ole minulle keitellyt, mutta mutista on puhunut. Puolukkamaito on äidin peruja. Siinähän puolukkasoseeseen laitetaan kylmää maitoa ja sitten seos joko juodaan tai lusikoidaan. Meidän ruokapöydässä moni siitä nauttii päivittäin! <3
      Ihania tammikuun päiviä sinullekin! Yritähän aina joku hetki järkätä Villa Huvitukselle ja sen myötä tulleille ystäville! <3

      Poista