1. maaliskuuta 2016

Gulla- kirjojen maailmassa


Viime viikkoina olen palannut lapsuuteeni ja nuoruuteeni kirjavalinnan kautta.
Näin nimittäin kirjastossa  palautettujen hyllyllä kirjoja tästä ihanasta Gulla  -kirjasarjasta
 ja oitis päätin lukea ne uudelleen vuosikymmenten jälkeen.

Halusin testata tuntuuko tämä kertomus pienestä orpotytöstä vielä yhtä koskettavalta. 
En ole nyt itkenyt, mutta kyllä tarinan käänteet ovat koskettaneet tälläkin lukukerralla.
Koskettavaa on se kuvaus, mitä pienet lapset ovat joutuneet tekemään ruokaansa ja elatusta vastaan. Ja miten karua elämä on ollut tiukkuudessaan ja eriarvoisuudessaan.Kirjassa kuvataan ihanasti lupauksien merkitystä, sitoutumista ja pyrkimystä tehdä parhaansa. Hyvä ja paha taistelevat ihmisten välillä ja ihmisissä, mutta jollakin tapaa usein hyvä voittaa. Ja ihanasti läpi kirjan näkyy lasten luottamus elämään ja sellainen elämän polkujen tarkoituksen ymmärtäminen ja  toiveikkuus. <3

"Jos hän olisi koko ajan asunut täällä herraskartanossa, ei hän olisi ymmärtänyt, kuinka hyvin kaikki olisi ollut. Vain se, jolla on vaikeuksia, voi ymmärtää, että voi tuntea kiitollisuutta siitä, että kaikki on muuttunut, ja vain se, jolla on ollut nälkä, on iloinen saadessaan ruokaa..."Nämä kirjat ovat kirjastossamme jo siellä 'historian havina' hyllyllä eli ne ovat jo siirretty sinne muistojen joukkoon kirjaston takaosaan. Yksi kirja niistä taitaa puuttua meidän kirjastosta. Pitänee yrittää kaukolainata tai kysyä tyttäreltä lainaksi. Hän nimittäin myös on lukenut nämä lapsena ja käydessäni hän kertoi löytäneensä kahta kirjaa vaille täydellisen kirjasarjan kirppikseltä euron per kirja hintaan! :) 

Samaisesta Gulla -tyttösestä kertoo lasten kuvakirja, jonka nimi taitaa olla  Gulla, lastenkodin tyttö.
Siinä on aivan ihana kuvitus ja se voisi olla kipenenä tämän kirjasarjan lukemiseen. <3

Tämmöisiä arjen kuulumisia tällä erää!

-Kaisu-

18 kommenttia:

 1. Olipa kerrassaan ihana kirjoitus! Gullat ovat yksi ikisuosikeistani. Pikkutyttönä jo luin eka kertaa. Innostus syttyi, kun äiti kertoi juonesta sen verran, että ylpeä kartanonneiti yritti saada Gullan hengiltä ja vanha metsänmies pelasti tytön.
  Monet monet kerrat olen lukenut nämä. Opiskellessa tein yhden kirjallisuuden tutkielman näistä kirjoista. Silloin ostin koko sarjan itselleni, sieltä täältä kirppareilta. Lastenkodin tyttö -kirja on myös meillä. Lapsille olen joitakin Gulla-kirjoja jo lukenut ääneen.
  ♡♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinä tunnetkin Gulla -sarjan erityisen hyvin ja syvästi, kun olet työstänytkin sitä. <3
   Ihana, kun äitisi on innoittanut sinua tämän kirjan pariin. Äideillä on monenlaisia tehtäviä. Lukemiseen innoittaminen on yksi tärkeä alue, josta voi kasvaa elämänikäinen hyvä harrastus! :)

   Poista
 2. Ja vielä lisäys: nuo kansikuvat ovat niin kauniita, että ovat piirtyneet todella syvästi mieleeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3, nostalgista kauneutta kannet tulvillaan!

   Poista
 3. Miten nämä kirjat on minulle iahn tuntemattomia? Melkein pitäisi yksi edes lukea, että tietäisin, mistä olen jäänyt paitsi. Lapsena olen kuitenkin ollut ihan mahdoton lukutoukka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpäisepä kirjastossa, josko sieltä löytyisi vaikka se lastenkirja... <3

   Poista
 4. Itse en muista lukeneeni, vaikka luinkin paljon kirjoja. Luin kai Anni Polvaa, Räsästä ja muita rakkausjuttuja. Pitäisipä kaivaa vanhoja kirjoja kirjastosta. Ihana postausaihe ja toteutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! <3 Jos vaan kirjastosta löytyy tai muualta saat ko.kirjoja, suosittelen lukemaan. Aikamatka menneeseen!

   Poista
 5. Minullekin aivan outoja kirjoja. Mutta mielenkiinnosta voisi kyllä kysäistä kirjastosta, löytyisikö.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kun moni aikoo kysäistä tätä kirjaa! <3 Mukava olisi kuulla kommentteja, jos satut lukemaan...

   Poista
 6. Gulla-kirjat on mun yksi lempparikirjasarja <3 Olin varmaan liian nuori kun ekaa kertaa ekoja Gulla-kirjoja luin ja silloin ne olivat minusta jollakin tapaa pelottavia. Vähän isompana sitten osasikin käsitellä ja ajatella asioita eritavalla ja kirjojen tarina vei ihan mukana. Nyt aikuisenakin olen lukenut sarjan useamman kerran ja edelleen siinä on jotakin tavattoman kiehtovaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, meitä on monta Gulla -fania täällä. <3 Sinäkin tiedät sen tunteen mikä niissä kiehtoo. :) Niin kuin kirjoitinkin, tällä erää en itkenyt. Nuorempana tuli monesti kyyneleetkin näitä lukiessa. Jotenkin silloin varmaan asettui Gullan asemaan ja myötätunnosta eli täysillä mukana.
   Kiitos Eerika!

   Poista
 7. Voi ei,kiitos kun muistutit tuosta kirja-sarjasta :) Ehottomasti pitää etsiä se käsiini ja lukea uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa. Sinäkin kuulut siis tämän kirjan kertaajiin. :) Jännä, että meitä monia yhdistää tämän kirjan lukeminen ja samat tunteet siihen. Yksi yhteinen juttu lisää...
   Kiitos Suvi! :)

   Poista
 8. Täälläkin ilmoittautuu yksi, joka tykkää Gulla-kirjoista. Nuoruudessa oon ne lukenu ja nyt löysin koululta poistokirjojen joukosta itselleni muutamia kirjoja, en ole vielä ehtinyt niitä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Ihanan löydön olet tehnyt! Mukavia lukuhetkiä sinulle Gullan mukana.

   Poista
 9. Nämä ovat kyllä ihan uusi tuttavuus, vaikka paljon olen lukenutkin erilaista kirjallisuutta elämäni aikana. Kiitos vinkistä! Luulenpa, että kertomasi mukaan taidan olla yksi sellainen, joka tirautan muutaman kyyneleen sitten kun luen nuo. Olen erittäin herkästi kyynelehtivää sorttia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Ihanan herkkiä ja innostuvia ihmisiä löytyy täältä lukijoistani. Kyynelehtiminen osoittaa täydellistä eläytymistä ja myötäeloa. Se on hieno piirre ja ominaisuus. <3
   Toivottavasti löydät Gullan maailmasta ja ajasta kertovan kirjasarjan!

   Poista