23. tammikuuta 2020

Tehdäänkö lohipiirakkaa ja salaattia?



Olen tykästynyt Kerma-ruusu-blogista löytämääni suolaisen piirakkapohjan ohjeeseen.
Leivon nykyään sillä useimmiten gluteenittoman version,
jotta sama piirakka käy koko perheelle. 

Viimeisimmäksi olen laittanut täytteeksi lämminsavulohta
ja se on ollut kotiväen ja vieraidenkin mielestä täyteläistä ja maistuvaista.

Niin maistuvaista,
että kun kyselin tyttäreltä,
mitähän suolasta leivottaisiin hänen helmikuisiin valmistujaisiin,
vastaus oli:
Tehdäänkö sitä lohipiirakkaa ja raikasta salaattia!


Pohja:

1,5 dl Semperin karkeita jauhoja
1 dl tattarihiutaleita
1 dl perunamuusijauhetta
0.5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1dl (75 g) voi-tai margariinisulaa
1 dl kylmää vettä

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään.
Seokseen lisätään kylmä vesi ja sulatettu rasva.
Täyte taputellaan voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunalle.


Täyte:

250-300 g lämminsavulohta
 isosta paprikasta puolet kuutioituna
sipuli kuutioituna
juustoraastetta 
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl kalamaustetta tai tilliä
1/4 tl valkopippuria
ripaus sitruunapippuria 

Lohi, paprika ja sipuli levitetään pohjan päälle
ja niiden päälle juustoraaste sekä kermamunaseos, johon mausteet on sekoitettu.

Paistetaan 200 asteessa n. 30-35 minuuttia.


~~~~~~~~~

Ohje on hyvin muunneltavissa:

Jos teen "normaalin" piirakan,
korvaan em. jauhot samalla määrällä vehnä-tai hiivaleipäjauhoja ja tattarihiutaleet kaurahiuraleita.

Maidottomaan piirakkaan laitan Alpron Cuisine Soyaa ja jätän juuston pois.

´


Viime kertaisen piirakan kanssa oli tarjolla
amerikansalaatista, rapeista salaatinlehdistä, kukkakaalista,
viinirypäleistä ja granaatinomenan siemenistä tehty salaatti.


Granaattiomenan siemenet saa irroitettua hedelmästä näin, 
jotta koko keittiö ei ole täynnä punaisia väripärskeitä.
Nimim. kerran siemeniä irroitellut amatööri, joka on nyt löytänyt hyvä vinkin

Omenasta leikataan kansi tai " hattu" pois
ja hedelmä upotetaan kylmään veteen,
jossa siemenet kaivetaan pikkulusikalla tai sormilla ulos hedelmän sisästä.
Valkeat haituvat nousevat veden pinnalle, josta ne voi kerätä roskiin 
ja lopuksi siemenet valutetaan lävikön läpi.

Siemenet ovat kauniita ja niillä saa kivaa väriä mm. salaattiin.


~~~~~~

Perkaan reseptikirjojani ja 
laittelen nyt näitä käyttämiäni perusohjeita tänne blogiin muistiin itselleni ja jakoon.
Täältä näitä ohjeita on helppo linkata tarvittaessa myös nuoriin perheisiin! 

Ilahduin tänäänkin,
kun juuri yksi poika kysyi viestillä gluteenittoman leivän ohjetta.
Ja yksi poika leipoo nykyään kauraleipää "kun kaupan leipä ei enää maistu miltään"!

Tykkään, että kyselevät.
Että leipovat.

  Niissä leipomuksissa taitaa olla kodin makua, muistoa. <3































6 kommenttia:

  1. Namskis, näitäpä olisikin ollut herkullista syödä nyt aamupalalla inkiväärijuoman kanssa. Mukavaa viikonloppua Sulle, Kaisu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä maistuu muuten kylmänäkin tosi hyvälle.
      Olisi hyvää aamustakin nautittuna. :)

      Poista
  2. Kiitos, piirakkaohje kuulostaa tosi hyvältä. Kokeilen ehdottomasti. Usein gluteenittomat leivonnaiset maistuvat niin sahajauhoilta ettei niitä mielellään syö, tästä saa toisenlaisen vaikutelman. Ja granaattiomenaniksin aion ottaa käyttöön myös. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Suvi kommentistasi. <3
      Kiva, jos joku saa aina vinkin näistä kirjoitteluista.
      Sehän tässä parasta on; jaettu arjen tieto ja vinkkaaminen.
      Kerropa kokemukset piirakasta, jos leipaiset sitä!

      Poista
    2. Leivoin feta-pinaatti-piirakan, ja tykkäsin pohjasta kovasti. Jauhoina käytin riisijauhoa ja kaurahiutaleita. Tämä pohjan ohje jää kyllä varmasti käyttöön. Kiitos siis että jaoit sen! :)

      Poista
    3. Onpa mukava kuulla, että tykästyit pohjan ohjeeseen. :)
      Mielenkiintoiselta kuulostaa nuo sinun piirakan täytteet. Minä sain tästä vinkkiä ja vaihtelua omiin piirakkatäytteisiin. Kiva! :)

      Poista