16. helmikuuta 2015

Kodinhoitohuoneen remonttiajatuksia

Liukuovet, laatikosto vai perinteinen kaappi?
Valkeaa vai harmaata? 
Puunväriä?

Näissä ajatuksissa olen viipyillyt viime viikkoina.
Katsellut kodinhoitohuoneiden kuvia netissä, 
istunut kodarissa ja yrittänyt nähdä sen uudessa "lookissa".
Miniän kanssa on vertailtu eri vaihtoehtoja. <3

Kotimme "design" on 80-luvulta. Siihen aikaan kodinhoitohuoneeseen mahdutetttiin vain pyykkikone ja vähän säilytystilaa. Ostettuamme tämän kodin laitoimme ko.tilaan mäntyoviset Puustellin kaapit. Myöhemmin olemme laittaneet lattialämmityksen ja lattialaatat, jotka miellyttävät edelleen silmää. Nyt on vuorossa kaappien ja työpöydän uusiminen. 

Olen pyörittänyt tässä tilassa ruuhkavuosien pyykkien käsittelyn. Hyvällä tahdolla ja pienillä luovilla ratkaisuilla olen selvinnyt hurjistakin pyykkikasoista ja ompelunurkkauskin sieltä on löytynyt.
Kodari on meillä myös ns. pukuhuone, jonka kautta kuljetaan suihkuun ja saunaan eli varsinainen monitoimihuone ja kodin keskus. Muutama neliö tekokäytössä! :)

Tämä on niin mukavaa; 
suunnitella "omaa tilaa" ajan kanssa 
ja puntaroida erilaisia vaihtoehtoja.

Olen pohdiskellut laatikoiden ja hyllyjen käytännöllisyyttä pikku poikien vaatteiden säilytykseen. Itseasiassa olen  tykästynyt 40 senttiä syvään hyllytilaan. Ko. kaapista vaatteet löytyvät helposti ja hyllyn taakse ei jää turhaa tilaa. Kuusikymppiä syvän kaapin madaltaminen oli aikoinaan oiva juttu. :)

Liukuovet voisi olla hyvä vaihtoehto ja käytännöllinen ratkaisu tähän pitkään, kapeaan tilaan. Sitten pieni pöytä huoneen nurkkaan. Siinä voi taitella pyykit, ommella ja askarrella.
Pyykkikone ja kuivausrumpu jäänevät edelleen torniksi, vaikka kovasti haaveilinkin niiden laittamisesta vierekkäin. Elfan pyykkikoritorni, jossa on pyykinlajittelukorit väreittäin sekä sukkapyykkikori, lienee edelleen toimivin juttu siinä koneiden rinnalla. :)

Kalustefirman mies kävi mittomassa ja suunnittelemassa huonetta. Minun naisnäkökulma ei oikein saavuttanut hänen ymmärrystään.  Taidankin hyödyntää huonekaluliikkeen vaihtoehtoja, sillä 
tarjouslehdessä oli kotimainen 148 cm leveä, 45 cm syvä liukuovikomero melko edullisesti! Ehkäpä tilaan sen valkoisilla ovilla...Peiliovista tulee turhaa haastetta puhtaana pidettäväksi!

Yksi seinä maalataan harmaalla hohkakivimaalilla ja muut valkealla.  Mäntypuukatto on jo aikaisemmin maalattu  valkealla ja se "puhdistuu" uudella maalikerroksella. Siinähän se sitten olisikin! :)
Kodinhoitohuoneen seinällä on äitini vuonna 1983 postittamia kortteja kehyksissä. Olin silloin saanut vanhimman lapseni. Korteissa on jotain niin herkkää, kaunista, puhuttelevaa äitiydestä, huolehtivasta rakkaudesta.  Ajatuksia, joita äiti on halunnut siirtää minulle tavallisesta arjesta, arjen pyörityksestä, äitiyteen kuuluvista arkisista askareista.  Ne eivät remontilla muutu eikä niiden tarvitse muuttuakaan.  
<3

Kortit laitan seinälle remontin jälkeenkin. Ne avaavat minulle ajatusten virran menneisiin sukupolviin; äitiini, mummuuni, isomummuuni. Siihen, että tätä  työtä ovat äidit kautta aikojen tehneet  tahoillaan - taivaan alla muuripatojen ääressä, avannolla, pyykkituvissaan. Eivät osanneet haaveilla, eivät edes unta nähneet sisällä olevista kodinhoitotiloista.

~~~Kaisu~~14 kommenttia:

 1. Ihan ensiksi, kyllä on kauniita kortteja:-) . Nuo kuuluu ehdottomasti esille. Onpa teillä kivoja suunnitelmia siellä. Työn iloa sinnepäin:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän näissä korteissa on minulle vahva tunnelataus! Siksi ne pääsevät edelleen seinälle. Ehkä maalaan kehykset spraylla harmaaksi tai hommaan uudet...
   Tämä on kyllä tosi kivaa hommaa. Olen jo tänään tyhjentänyt huonetta ja kaappikin on tilattu. Ajatukset pörräävät monissa pienissä sievissä jutuissa. Vihdoinkin tämä juttu etenee! Kaikella on aikansa! <3

   Poista
 2. Samanmoisia suunnitelmia meillä, tosin muihin huoneisiin. Tapettimalleja olen selannut ja niin ihania on olemassa, että tulee valinnan vaikeus :)
  Nuo kortit on suloisia! Muistan, että mulla on vuosina 85-86 ollut tuommoisia värityskirjana ja kortteina. Tulee niin pikkutyttöajat mieleen noista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevääseen kaarrattaminen taitaa saada aikaan tämmöistä pesänrakennusviettiä ja siivousintoa useamman kurkihirren alla. :) Tässä tulee kevätsiivous ja kaappien totaalituuletus sivutuotteena. Minullakin on kierrätyskassi ja roskakori tuossa ovipielessä odottamassa. Se on välillä oikein tarpeellista ja terveellistä hommaa pöyhiä noita kaappien sisältöjä ja pintaremontilla saa puhdasta pintaa ja silmän iloa. Oikein ihania hetkiä sinne tapettikirjojen pariin ja hyviä valintoja. Niitä ei aina ole helppo tehdä! ;)

   Olen iloinen,että olen säilyttänyt nuo kortit. Siellä kehyksen sisällä on äidin kirjoittama tervehdys ja äiti on näin vahvasti arjessani mukana. Ja kortit itsessään tuovat mieleen pikkuperhe vaiheen ja sen kaiken mitä pieni lapsi toi mukanaan. <3 <3

   Poista
 3. Ihana kirjoittaja ja ihania ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kiitos Sinulle ihanista sanoista! :)

   Poista
 4. Meillä oli remontti loka-marraskuussa. Viisi viikkoa asuttiin evakossa. Tuli uudet sisukset ja pinnat kosteisiin tiloihin sekä putkiremontti joko huusholliin. Vaikka remonttiin liittyi kova pakkaaminen, muuttaminen, seilaaminen kahden paikan välillä, loppusiivous, tavaroiden laittaminen paikoilleen ja samaan aikaan kova kuumetauti, siitä huolimatta lopputulos on ollut kaiken sen arvoinen. Onneksi sen itse remontin teki ammattimiehet. Itse kun kävin päivittäin olemassa "työmaapäällikkönä", laskin, että työteliliäimpinä päivinä oli seitsemän ammattimiestä työn kimpussa. Kyllä siinä silloin homma hoitui. Mukavia suunnitteluja sinne! Laitathan sitten kuvia tänne, miltä näytti ennen ja jälkeen remontin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuhuhuhuu! Huokasuttaa. Olen ollut tyhjentämässä kodinhoitohuonetta ja laitettiin pojan kanssa seinät maalauskuntoon. Siitä se lähtee. Mainitsemani kaapin tilasin tänään ja otin muuten muutaman kuvankin "vanhasta palvelijasta". Ehkäpä tohdin niitä jossain vaiheessa vilauttaa täälläkin.
   Into on korkealla asian suhteen. Pikkusen päivässä, paljon viikossa! :)

   Poista
 5. Hauskaa, meilläkin on 80- lukulaisen kodinhoitohuoneen seinällä Sarah Kay- taulu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne Sarah Kay .jutut olivat siihen aikaan in. <3 Röyhelöhattuiset tytöt rimpsumekoissaan taisivat olla monen kodin seinäkoristeena.
   Tuo alinpana oleva kuva on taulusta joka kuului neljän taulun sarjaan. Ne olivat sellaisella vihreällä pohjalla, metallisissa kultakehyksissä. Meitä oli kotona neljä tyttöä ja kukin saimme yhden muistoksi kotoa lähtiessämme. <3

   Poista
  2. Just semmonen meillä on, eri kuvalla vain :D Oon vain ne kehykset joskus maalannut. Samanlaisia oli meillä kotonakin, joku kerran muisteli että olis jonkun lehden kylkiäisenä tulleet?

   Poista
  3. Niin ne oli muuten jonkun lehden juttuja. Hyvin muisteltu! Siinä oli nämä ihanaiset taulut ja muistaakseni jotkut lintutaulut vaihtoehtoina. Kun mietin niitä lehtiä, niin ei kai sitä meille muita tullut kuin Pirkka, Yhteishyvä ja Me -lehti. Olikohan se Pirkka, joka ne lahjoitti? ;)

   Poista
 6. Hei Kaisu,
  Nuo kortit ovat todella ihania...
  Ja samaan tulokseen olet tullut mitä minäkin; 40cm:n syvyys hyllykomeroissa on todella hyvä ratkaisu...ei jää tyhjää tilaa taakse, jne....
  -LeaStiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiiviset käytännön kokemukset minuakin tässä kaappien valinnassa auttoivat. Vanhassa mallissa vara parempi. :)
   Ja ystävä hyvä, se juttu on tulossa sinulle - lähdössä jo melkein. On niin hektiset illat olleet tässä...

   Poista