21. huhtikuuta 2018

Gluteenittomia munkkeja

Tämä aamu valkeni kylmänä ja sateisena.
On ollut hyvä päivä leipoa munkkeja,
gluteenittomia ja tavallisia.



Laitoin tuoreista munkeista kuvan  Instaan
ja siellä tuli pari kyselyä gluteenittomien munkkien ohjeesta.
Tässä se on!

Gluteenittomat munkit

5 dl vettä 
50 g hiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2tl vanilliinisokeria
13-14 dl Semperin karkeaa jauhoseosta
150 g esim. laktoositonta Sunnuntai margariinia sulatettuna tai notkeana

Elikä normaalin pullataikinan ainekset muuten,
mutta jauhoina tietenkin gluteenittomat jauhot.
Vanilliinisokeri antaa kivan lisämaun.
Kohotukseen käytin kuivahiivaa.
Jotkut lisäävät psylliumia 2 tl,
mutta itse en ole sitä koskaan käyttänyt.


Vispasin sähkövatkaimella taikinaa niin kauan kuin kone jaksoi, jotta sain sitkoa
ja lopuksi vaivasin loput jauhot sekoituskauhalla.

Jauhoja pitää laittaa kyllä enemmän kuin ohjeessa,
taikinaa tunnustellen.
Ne jäi nyt mittaamatta,
kun käsituntumalla tein.

Kohotin taikinan hyvin liinan alla.
Sen jälkeen leivoin siitä pöydällä tangon, jonka paloittelin.
Pyörittelin palleroita ja litistin niitä vähän.

Kohotin munkit muovikelmun ja liinan alla hyvin ennen reikien tekemistä ja paistoa.


Paistoin munkit auringonkukkaöljyssä.

Maistijaismunkit sokeroin Siro-sokerilla
ja pakastin loput.
Pakasteesta on kätevä sulattaa ja sokeroida munkkeja tarpeen mukaan.
Jospa niitä olisi vielä vappunakin! ;)


Nyt olisi sitten hyvä lähteä lenkille kuluttamaan munkkienergiat
ja tuulettamaan leipomapäivän tuoksut ja lämmöt päästä pois.
Minua nimittäin alkaa niin unettamaan tuo keittiön lämmössä oleminen!

~~~

Lauantain mukavat jatkot!

Kaisu







6 kommenttia:

  1. Oih, ompas hyvännäköisiä :) Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Namskis! Itsekin pitää joku päivä leipoa. Viimeistään vappuna. :)

    VastaaPoista
  3. On kyllä hyvännököisiä ja kokosia gluteenittomiksi🖒varmasti nautittavan hyvää.

    Harakka

    VastaaPoista