10. tammikuuta 2022

Maistuvat lihapullat

Kun kysäisin perheeltä,
mitä sunnuntaina syötäisiin,
oli toiveena äidin tekemät lihapullat
eli tuttua kotoista perusruokaa.




Sain lihapullareseptini kauan, kauan sitten Ystävältäni Ailalta.
Nyt muistaissa otin asiaksi tallentaa ohjeen tänne blogiin "perimätiedoksi" omilleni
ja muistiin itsellenikin.

🤎

Lihapullat

2 dl vettä tai ruokakermaa
0,5 dl korppujauhoja
1 muna
1 hienonnettu sipuli
1 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 rkl jauhelihamaustetta
400 g jauhelihaa

Ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinan annetaan turvota hetki.

Sipulit voi kuullottaa halutessaan paistinpannulla.

Käytän taikinaan gluteenittomia korppujauhoja tai Fibrex-sokerijuurikaskuitua.

Taikinaan kannattaa lisätä pikkuisen perunajauhoja, 
niin lihapullia on helpompi pyöritellä ja pullista tulee kiinteämpiä.

Paistan lihapullat yleensä uunipeltillä leivinpaperin päällä
225 asteessa puoli tuntia,
mutta toki paistinpannulla paistetuissa on oma ihana makunsa ja rapea pinta.

Pellille kertyvästä nesteestä ja vedestä tulee näppärästi ruskeakastike, 
joka suurustetaan jauholla ja 
maustetaan pippurilla, soijakastikkeella ja suolalla.

~~~~~~

Ailan lihapullaohje on luotto-ohjeeni,
jolla teen myös jauhelihamurekkeen.

Olen kirjannut sen aikanaan myös 3-5 kertaisena reseptikansioon,
enkä raskinut tuota osiota pois jättää täältäkään.
Siitä on ollut helppo katsoa määrät isompaan taikinaan 
niin kuin meillä yleensä ennen oli.

Ja kun kerran hommaan alkaa,
niin siinä tekee samalla ruokaa pakkaseen tai toisen päivän varalle.






Lihapullat taitavat olla monelle lapsuuden lempiruokaa.
Minulle ainakin ajatus äidin tekemistä lihapullista ja perunamuusista tuo edelleen veden kielelle. 

~~~~~~~~

Nyt alan tekemään eilisistä keitetyistä perunoista 
ja lihapullista pyttipannua.
Sekin maistuu väelleni.
Ruokahävikki nolla, sanoisi poikani äidin puuhista!








6 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Täytyy laittaa kokeiluun. Millä muuten suurustat ruskean, gluteenittoman kastikkeen? Sillä kyselen, et sais vaihtelua vähän omaan versioon 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! <3
      Minä suurustan kastikkeen ihan Semperin jauhoilla ja ne toimivat oikein hyvin.

      Poista
  2. Minä olen niiiiiin laiska pyörittelemään lihapullia. Siksi aina teen murekkeen. :D Pitääpä seuraavan kerran testata sinun ohjettasi. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika näppärästi ne pullat pyöräyttelee. Kertakäyttöhanskat vaan käteen ja taikina pyörimään kämmenten väliin! Yhdenlaista käsityötä tämäkin. ;)

      Poista
  3. Kiitos Kaisu tästä ohjeesta,myös tuosta moninkertais ohjeesta. Hellyttävä. Itse teen vieläkin mieluummin isolla ohjeella lihapullia. Pakkadesta hyvä ottaa. Pyttipannu-lihapulla vinkki hyvä.
    Maustamaton jogurtti toimii myös hyvin lihapullataikinassa. Korvaan sillä kermaviilin piirakoissa,piimän kampanisuissa ym.löytyy aina jääkaapista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin edelleen teen isompia satseja, koska edestä se tehty työ aina iloksi ja hätävaraksi löytyy. Nykyään saatan paistan pienen satsin meidän pienenneelle porukalle paistinpannulla rapeakuorisiksi herkuiksi ja lopputaikinan pistän sitten uuniin pullina tai murekkeena. Samasta taikinasta tulee näin "useammanlaista" ruokaa.
      Tuo maustamaton on kyllä hyvä tuote, siitä on moneksi. Kiitos muistutuksesta, että tähänkin se sopii!

      Poista