20. tammikuuta 2022

Artesaanileipä

 Tämän aamun lehdessä oli juttu leivästä ja leipäterapiasta;
siitä miten palkitsevaa on sekoittaa vesi, hiiva, suola ja jauhot,
seurata taikinan kohoamista
ja lopulta nauttia itse tehdyn leivän valloittavasta tuoksusta kodissa.
Käsien kautta on kautta aikojen syntynyt maistuvaista herkkua.






Siinä Kalevan ruokapalstan artikkelissa oli muutama leipäohje ja 
kotitekoinen artesaanileipä kuulosti nimensä ja valmistuksen osalta houkuttavalta.
Artesaani viittaa käsin tehtävään työhön ja sopii eittämättä hyvin leipäänkin;
 ja yhdenlaista käsityötähän leipominenkin on.

Yleensä leivon pikaisilla, yksinkertaisilla ohjeilla
ja taikinan juuret ei ole minun juttu,

Lähdin hetimiten kokeilemaan lehden ohjetta sairastupamme iloksi.
Leivässä kun on aina jotakin turvallista ja lohduttavaa.
Leivän tuoksu on kotoinen ja  lämmin.




Kotitekoinen artesaanileipä 
-Kaleva 20.1.2022-

8 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
4 dl vettä
1tl öljyä kulhoon

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siihen lisätään vesi.
Sekoitetaan käsin tai yleiskoneella 5-10 min. 
Minä vaivasin sekoituskauhalla.
Taikina jää aika tarttuvaiseksi.
Pyöritetään pallomaiseksi ja valutetaan tl öljyä kulhon reunoille, 
jota vasten taikinapalloa sitten pyöritellään kauttaaltaan.

Laitetaan kelmu päälle ja annetaan kohota huoneenlämmössä 2-3 tuntia.
Kohoamisen jälkeen taikinan voi halutessaan nostaa vielä jääkaappiin aina 72 tuntiin asti,
josta leivän maku vain paranee.

Kohottamisen jälkeen leipä laitetaan leivinpaperin päälle ja jaetaan kahteen osaan,
muotoillaan leiväksi kaapinen ja käsien avulla.
Minä vaivasin kohonneen taikinan kulhossa isolla puurolusikalla "matalaksi" 
ja nostelin lusikalla leipävuokiin.
Kohotus leivinliinan alla  vielä 45 minuuttia.

Pistelllään ja paistetaan 20 minuuttia 240 asteessa uunin keskiosassa kauniin ruskeaksi.
Paistunut leipä kuulostaa koputettaessa ontolta.




Tämä huokoinen,  rapeakuorinen, vallan herkulle maistuva leipä 

vaati aikaa valmistuakseen,
mutta ei aktiivista työaikaa paljoakaan.

Leivän taika on pehmeä taikina ja sen pitkä kohotusaika, 
joka tuo leipään oman erityisen ja täyteläisen maun.



Kaksinkertaisesta annoksesta tuli  kuvissa näkyvät kolme vuokaleipää,
jotka lyhenivät tuota pikaa maistiaisina.
Ja sehän on parasta, että leivottu maistuu! 




Itseasiassa tämä oli helppo ohje! 
Tykästyin siihen
ja poijat tuntuvat tykästyneen makuun.
Siihen, että leivässä on pieniä reikiä "kuin hiiren koloja".

~~~~~~

Tuleeko sinulle leivottua leipiä?
Innostuitko ehkä tästä ohjeesta?














10 kommenttia:

  1. Jo nimi kuulostaa houkuttelevalta ja yllyttää kokeilemaan. Tuo jääkaapissa kohotettu kuulostaa hyvältä,vähän samoin kuin omat ”jääkaappisämpylät”jotka ovat yön yli jääkaapissa kohoamassa ja joiden maku on sen vuoksi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuo nimi juurikin pysäytti tutkimaan tätä ohjetta. Ja tuo pitkä kohattamisaika on kyllä maukkaan leivän takana. Sen tämä ohje osoitti.
      Täällä tämä resepti on nyt tallessa, kun se lehti niin pian keräykseen lähtee! :)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä leipää!
    Paranemista sairastuvalle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli kyllä leivän makua. Kohottamisen tuomaa syvyyttä makumaailmassa ja leivän rakenteessa. Suosittelen kyllä kokeilemaan!
      Tupailu jatkuu, tämä ei ihan kotoilusta käy! ;)

      Poista
  3. Leivässä on jotakin tuttua ja turvallista, ihanasti sanottu💛 leipä on kyllä ihanaa.. täytyypä testata tuota leipää.
    - Heli, joka kiittää ihanasta postipaketista❤️❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli <3
      Leipä on kyllä samalla niin arkista, mutta myös juhlaista. <3
      Ihana, että posti on kulkenut. <3

      Poista
  4. On kyllä pitkä kohotusaika🍞.
    Herkullisen näköistä😋.
    Onnistuiskohan sämpylät tuosta leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohotusaika on kyllä pitkä. :)
      Kun hiiva laitetaan kylmään veteeen, se ottaa aikansa herätäkseen ja se "ässehtiminen" tekee siihen sen leivän täyteläisen maun.

      Tästä tulee varmasti myös hyvät sämpylät.
      Varmaan lusikalla voisi nostella taikinapallerot pellille kohoamaan. On sen verran tarttuvaa taikinaa.

      Ja kiva Elna, kun olet tullut mukaan! <3

      Poista
  5. Tuota täytyy kokeilla, myös sämpylänä👍

    VastaaPoista