23. heinäkuuta 2024

Gluteeniton mustikkakukko

Tuoreita marjoja sisältävät herkut 
ovat kesän parhautta. 
Tytär leipoi sesongin alkaessa meille mansikkaisen kääretortun 
ja nyt oli sitten mustikkaherkun vuoro. 

Mökillä mustikat ovat likietuisesti tarjolla. 
Keräsin eilen vajaan litran sinisiä köllyköitä
 ja leivoin gluteenittoman mustikkakukon.   

Olen kerrattain saanut herkutella ruisjauhoista leivotulla mustikkakukolla, 
jota leipoja taisi sanoa rättänäksi. 
Muistan, että söimme sitä vaniljajäätelön knassa 
ja se oli hyvää. 




Ilokseni bongasin vastikään 
 ja tallensin sen näiden mustikkaisten päivien varalle. 

Tämä mustikkaherkku valmistuu kotoa löytyvistä perusaineksista ja se resepti on helppo. 

GLUTEENITON MUSTIKKAKUKKO

Pohja ja kansi:

200 g voita tai margariiniä
1 dl sokeria
4 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin karkeita jauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

8 dl mustikoita
3/4 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja 

Valmistus:

Voitele halkaisijaltaan n. 18-20 cm vuoka ja laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. 

 Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhoseos, johon leivijauhe on sekoitettu.

Ota taikinasta 1/3 jääkaappiin. 
Taputtele jauhotetuilla käsillä 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille 2-3 cm. 

Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauho ja kaada ne vuokaan taikinan päälle. 
 
Kaulitse jääkaapissa ollut taikina leivinpaperin päällä vuoan mallikseksi ja kumoa paperin avulla kanneksi. Paina sormella saumakohdat. 
Voit laittaa taikinan myös nokareina mustikoiden päälle.  
 
Paista mustikkakukkoa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia
ja anna vetäytyä hetki paiston jälkeen. 

 Mustikkainen kukko maistuu parhaimmalta lämpimänä kahvin, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa, mutta toki myös jälkiruokana. 

~~~~~

Haluan opetella vielä ohjeen mukaisen kauniin "kannen" tekemisen, 
mutta minulta luonnistunut vaihtoehto oli onneksi ohjeessa myös tarjolla.  
Päällinen ei kylläkään vaikuta lopputulokseen  eikä makunautintoon. 








Pistelimme tuon ensimmäisen ’kukon poskeemme’ kermavaahdon kera 
ihan vain maistellessamme. 
Aion palata tämän herkun ääreen toistenkin 
ja kokeilen jotakin tattarisempaa jauhoa 
niin saisin ehkä sitä "ruiskukon" makumaailmaan jäljiteltyä. 


~~~~

Mustikkakukko tuntui maistuvan nuorisollekin.
Keskustelu kiertyi tämän savolaisen herkun nimeen;
"miksi se on kukko"?
Onko se rakenteensa kautta sukua vaikkapa kalakukolle? 

Mielenkiintoinen nimi, mutta nimestään huolimatta herkullinen maultaan. 
Täyteläistä kesän makua ja suussa sulava rakenne. 
Vahva suositus tämän reseptin kokeiluun 
ja toki kiva olisi kuulla, 
mitä tykkäsit.


~~~~

Mustikka tuntuu muuten olevan päivän sana.
Mökin pihassa pyörähtää poimijoita, 
jotka ovat joko metsään menossa tai tulossa sieltä
tai puhdistamassa saalistaan.
Se homma kuulostaa useimman sanoittamana "työmaalta". 
Hienoa, että innostuvat kuitenkin marjastuksesta ja hyödyntävät metsän antia.

Kesän ihania, muistoihin painuavia hetkiä Sinulle sinne missä juuri oletkin! 

💙



















 

3 kommenttia:

  1. Minäkin olen tässä monta päivää suunnitellut tekeväni mustikkakukkoa. Mistäpä sen nimi sitten tuleekaan, sitä en tiedä. Ehkä tänään tekaisen sellaisen iltakahville. Nyt mustikat ovat kyllä herkullisia. Samoin vadelmat - ja niitä on nyt runsaasti. Ai että, tuoreet marjat ovat kyllä kesän parhautta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Minäkin olen nyt opetellut gluteenittomia leipomaan ja ihmeen hyvin jo onnistuu gluteenittomilla jauhoilla

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä ohjeesta, se menee kokeiluun!

    VastaaPoista